Predsjednica Krabar-Kitarović u posjetu Južnoj Americi

Hrt

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na desetodnevnoj je turneji po Južnoj Americi koji uključuje službene posjete Republici Argentini i Republici Čileu te radni posjet Saveznoj Republici Brazilu.

Hrvatska će predsjednica prvo posjetiti Argentinu. U mjestu Luján pridružit će se godišnjem hodočašću hrvatske zajednice i Svetoj misi, nakon čega će se u mjestu Cortines susresti s djelom hrvatske zajednice, franjevcima iz Republike Argentine i Republike Perua te časnim sestrama iz doma za starije osobe za Hrvate.

Predsjednica će u ponedjeljak u Buenos Airesu posjetiti Hrvatski klub kulture „Doc Sud“ i Školu časnih sestara „Cristo Rey“ te položiti vijenac na spomenik generalu San Martínu. Susretom s predsjednikom Republike Argentine Mauricijem Macrijem predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović započet će bilateralni dio posjeta Republici Argentini. Bit će nazočna i potpisivanju Programa kulturne suradnje između Republike Hrvatske i Republike Argentine te će se susresti s potpredsjednicom Republike Argentine i predsjednicom Senata Gabrielom Michetti. U Gradskoj skupštini Grada Buenos Airesa hrvatskoj Predsjednici bit će dodijeljeno priznanje „Počasna građanka Buenos Airesa“, a u Veleposlanstvu Republike Hrvatske na svečanom prijamu predsjednica Grabar-Kitarović uručit će odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske istaknutim pojedincima, udrugama i klubovima hrvatskog iseljeništva.

U utorak će se u Buenos Airesu Predsjednica Republike obratiti sudionicima Argentinsko-hrvatskog poslovnog foruma, a s argentinskim i hrvatskim gospodarstvenicima susrest će se i na večeri tijekom koje će nazočiti potpisivanju Sporazuma o suradnji između Hrvatske gospodarske komore i Hrvatsko-argentinske gospodarske komore. Predsjednica će istog dana posjetiti Policijsku školu „Juan Vucetich“ gdje će nazočiti svečanosti otkrivanja ploče Ivanu Vučetiću, izumitelju suvremene daktiloskopije.

Predsjednica će se u Čileu susresti s gospodarstvenicima hrvatskog podrijetla, a u Brazilu je, među ostalim, predviđen sastanak s guvernerom São Paula. To je prvi posjet hrvatskog predsjednika Južnoj Americi od 2005. godine, piše HRT.