Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović o Trumpu i ‘guranju u prve redove’: Iznenađuje me stav dijela medija – pa to mi je posao!

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za Novi list progovorila je o napadima zbog susreta s Trumpom, ali i o hrvatskim susjedima.

“Ponajprije ono što su mediji prikazali, ili kamere zabilježile bio je samo djelić cijele priče, kratki isječak dok je razgovor bio vrlo iscrpan. Na prijemu koji je organiziran imali smo sasvim dovoljno vremena za razgovor jer sve je bilo druženje bez definiranog protokola. A osim s predsjednikom Trumpom, razgovarala sam i s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa svima s vertikale ‘Triju mora’ pa tako i s Emmanuelom Macronom. ‘Laktarenje’ nije postojalo, štoviše Trump nas je pozvao da mu se približimo. Razgovarali smo dosta o bilateralnim pitanjima, Hrvatskoj i Inicijativi, posebno kad se poljski predsjednik Andrzej Duda upoznavao s Trumpom, sve je zapravo trajalo nekoliko sati. Naravno da sam se željela probiti u prve redove jer ne želim da se Hrvatska nalazi na margini, želim da postanemo lideri nekih procesa, a iste večeri moj je govor koji sam također održala unutar istog okvira bio jako dobro prihvaćen. I zamijećen. Iznenađuje me stav dijela medija o ‘guranju u prve redove’: pa to mi je posao!”, rekla je Predsjednica za Novi list.

Komentirala je i Bosnu i Hercegovinu i položaj Hrvata u njoj.

“Opstojnost i položaj Hrvata od iznimne su važnosti i za samu opstojnost Bosne i Hercegovine. Bez Hrvata nema BiH. Inzistiram i uvijek ću inzistirati na jednakopravnosti ma koliko to nekom smetalo. To su uostalom i postavke Daytona. BiH je država i hrvatskog naroda, Hrvati ne mogu niti smiju biti svedeni na razinu manjine, kao što ni prava Hrvata ne smiju biti minorizirana”.

Rekla je da je apsolutno zabrinjavaju trendovi u BiH.

“Upravo zbog toga ističem da je Bosnu i Hercegovinu nužno što je moguće prije ‘povući’ prema euroatlantskim integracijama. Treba potaknuti procese u EU-u koji će pomoći da BiH što je moguće prije dobije status kandidata i datum početak pregovora. U BiH ne samo da se treba pozabaviti gospodarskim i socijalnim pitanjima, mora se najozbiljnije pristupiti i rješavanju političkih pitanja, kao što je hitna promjena izbornog zakona”.

Komentirala je i odnose sa Srbijom.

“Ne bih se složila kako nije došlo do napretka u odnosima. Možda to nije toliko javno vidljivo, no vjerujete mi kako je Subotička deklaracija ipak bila bitan iskorak u pravom trenutku. Sada smo predsjednik Vučić i ja kolege i napokon imam pravog sugovornika za iskrene i otvorene razgovore. Ponovit ću i ono što sam kazala u Vukovaru: vrijeme je da Hrvatska i Srbija podvuku crtu u odnosima i pronađemo zajedničke interese za suradnju. Ne trebamo glumiti prijateljstvo, nego rješavati otvorena pitanja i graditi odnose korak po korak. Složila bih se s jednom izjavom predsjednika Vučića o odnosu Hrvata i Srba: ‘Bar je dobro da se ne lažemo’, poručila je Grabar-Kitarović.