Predsjednica istaknula vezu iseljene i domovinske Hrvatske

Izvor: Ured predsjednice

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u srijedu istaknutu hrvatsku zajednicu u gradu San Miguel de Tucuman, u argentinskoj pokrajini Tucuman, objavio je Ured predsjednice, dodajući da je ona zahvalila svima u toj zemlji koji se trude njegovati kulturni i duhovni identitet te običaje svojih predaka.

Posljednjeg dana službenog posjeta Argentini, posjet gradu San Miguel de Tucuman predsjednica je započela posjetom školi “Instituto Republica de Croacia” i susretom s predstavnicima hrvatske zajednice.

Zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske čvrsta je veza koja nas je održavala i u najtežim godinama Domovinskog rata, kazala je predsjednica argentinskim Hrvatima te dodala kako su upravo oni oduvijek bili posebno privrženi svojoj domovini.

Za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture, obrazovanja, znanosti i sporta, jačanju gospodarske suradnje, te očuvanju hrvatskog identiteta u Argentini Grabar-Kitarović uručila je Povelju Republike Hrvatske školi “Instituto Republica de Croacia“, kaže se u priopćenju.

Pozvala argentinske izvoznike na korištenje hrvatskih luka Rijeka i Ploče
Zahvalivši svima koji podržavaju rad škole, predsjednica je izrazila uvjerenje kako će škola i u budućnosti biti čuvar nacionalnog i kulturnog identiteta hrvatskog naroda, s još više hrvatskih Argentinaca koji će učiti hrvatski jezik. Zahvalila je svima, a posebno mladima, koji se trude njegovati kulturni i duhovni identitet te običaje svojih predaka, koji su im prostorno i vremenski dosta daleki.

Nakon susreta s predstavnicima hrvatske zajednice, predsjednica je posjetila nacionalni povijesni muzej “Casa Historica de Tucuman” te položila vijenac u čast kongresnicima koji su 1816. donijeli povijesnu Deklaraciju o neovisnosti Argentine.

Predsjednica se u San Miguel de Tucumanu susrela s guvernerom pokrajine Tucuman Juanom Luisom Manzurom, s kojim je razgovarala o unaprjeđenju hrvatsko-argentinskih odnosa i jačanju ekonomske suradnje koja još uvijek nije na odgovarajućoj razini.

Predsjednica je pozvala argentinske izvoznike na korištenje hrvatskih luka Rijeka i Ploče, kaže se u priopćenju, te dodaje da je kao posebno važnu poveznicu između Hrvatske i Argentine naglasila brojno hrvatsko iseljeništvo.

U nastavku posjeta predsjednica će posjetiti počasni konzulat RH, a na Sveučilištu “San Pablo“ bit će joj dodijeljen počasni doktorat te će održati predavanje na temu hrvatske vanjske politike. Nakon grada San Miguel de Tucuman hrvatska predsjednica posjetit će grad Rosario u pokrajini Santa Fe.