Predsjednica i premijer o veleposlanicima, demografiji i Šešelju

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković sastali su se danas na Pantovčaku. Nakon toga nije bilo službenih priopćenja.

Radi se o redovitom sastanku državnog vrha koji je najavio i sam premijer. On je ranije najavio da će predsjednici Republike predložiti imena za 30-ak novih veleposlanika. Riječ je o imenima koja su ranije usuglašena s ministricom vanjskih poslova Marijom Pejčinović Burić, a sada slijedi daljnje usuglašavanje. Neslužbeno se doznaje da bi cijeli proces trebao biti završen nešto prije ljeta, nakon čega bi trebala uslijediti druga veća rotacija veleposlanika.

Na sastanku je bilo riječi i o diplomatskom skandalu koji je izazvao Vojislav Šešelj, a zbog čega je hrvatsko izaslanstvo prvog dana posjeta napustilo Srbiju.

Također neslužbeno, razgovaralo se o demografiji, zbog čega je predsjednica često upućivala kritike Vladi, na što je premijer uzvratio da njene poruke ne vidi kao kritike, nego da Vlada radi svoj posao. Niti jedna Vlada taj problem ne može riješiti preko noći, naglasio je.