Predsjednica i povjerenik EK na satu matematike u Zagrebu

Izvor: Twitter/Andrus Ansip

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i potpredsjednik Europske komisije Andrus Ansip posjetili su u utorak zagrebačku Osnovnu školu “Izidora Kršnjavoga“ u kojoj se i uz pomoć fondova Europske unije provodi projekt informatizacije nastavnih procesa pod nazivom e-Škola.

Predsjednica Republike i povjerenik Komisije nadležan za razvoj jedinstvenog digitalnog tržišta EU-a prisustvovali su satu matematike u učionici u kojoj je nabava informatičke opreme sufinancirana sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a u nastavnom satu putem interneta sudjeluju i djeca iz Klinike za dječje bolesti u Zagrebu.

Također im je predstavljen projekt izvannastavne aktivnosti upoznavanja učenika s robotikom. Povjerenik Ansip je učenicima poručio kako je “potrebno učiti tijekom cijelog života” ilustriravši to vlastitim primjerom učenja uz pomoć programa za učenje francuskog jezika.

Savjetnik predsjednice za digitalnu transformaciju i STEM Nenad Bakić istaknuo je u izjavi novinarima kako su se u informatizaciji škola i, primjerice, edukaciji u robotici u Hrvatskoj “već dogodile velike promjene, no da to mnogi još ne znaju”, kao i da Hrvatska na tom polju u nekim aspektima i prednjači u EU-u.

Povjerenik Ansip nalazi se u radnom posjetu Hrvatskoj tijekom kojega se, osim s predsjednicom, sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem te sudjelovao na konferenciji u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj pod nazivom “Jedinstveno digitalno tržište – izazovi digitalne transformacije poslovnog sektora” u sklopu koje je održan i “Dijalog s građanima” o europskim i temama iz područja jedinstvenog digitalnog tržišta.

“Dijalozi s građanima” su oblik neposrednog razgovora građana s Europskom komisijom o širokom rasponu europskih tema i održavaju se diljem Europe od 2013. godine. Prošle godine održano je 316 “Dijaloga s građanima” u kojima su diljem Europske unije sudjelovali glavni direktori, voditelji predstavništava Komisije, povjerenici, potpredsjednici te predsjednik Komisije.

“Dijalog s građanima” s potpredsjednikom Ansipom dvanaesti je takav susret s građanima u Hrvatskoj od početka njezina članstva u EU-u. (N1)