Predsjednica i dalje najpopularnija političarka, na drugom mjestu – iznenađenje

Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Što o radu predsjednice misle građani u izbornoj godini? Tko je popularan, a tko nepopularan političar među biračima? Stanje rejtinga političara u listopadu donosi redoviti Crobarometar, istraživanje agencije IPSOS koje ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV.

Predsjednica za svoj rad odavno nema potporu većine. To nije dobro, ali je dobro po nju da joj potpora više ne pada. Njezin rad ne odobrava 52 posto ispitanika, a odobrava njih 40 posto dok ne zna njih 9 posto. To je za nju i dalje jedan od lošijih rejtinga otkad je u uredu, a sve se događa u predvečerje izbora. Primjerice, predsjednica je u lipnju mogla računati na 47 posto birača koji su odobravali njezin rad, ali i njih 46 posto koji su mislili suprotno, prenosi N1.

Izvor: Crobarometar/Dnevnik.hr

Zanimljivo kako je u isto vrijeme svog mandata njezin prethodnik bio sa gotovo sličnom potporom za svoj rad. Rad Ive Josipovića na kraju mandata 2014. godine podupiralo je 55 posto, a nije njih 38 posto.

Najpopularniji i najnepopularniji političari i političarke

Kolinda Grabar-Kitarović i dalje je prva na listi popularnih političara. Pozitivan dojam o njoj ima 52 posto ispitanika, a njih 40 posto negativan dojam. Ona je u izbornoj godini u kojoj je izgubila 15 postotnih poena.

Božo Petrov drugi je na listi popularnih. Njegov rad odobrava 38 posto građana, a ne odobrava njih 46 posto.

Milan Bandić može računati da će njegov rad poduprijeti 38 posto ispitanika, a njih 53 posto neće.

Izvor: Crobarometar/Dnevnik.hr

Andrej Plenković može računati na 35 posto građana koji odobravaju njegov rad, a njih 56 posto ne odobrava.

Davor Bernardić posljednjih je mjeseci popravio osobni rejting kod birača. U ovom trenutku njegov rad podupire 34 posto, a ne podupire njih 48 posto.

Mislav Kolakušić, kojega smo rijetko zadnjih mjeseci viđali u javnosti trenutačno ima 32 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a njih 32 posto misli negativno.

Izvor: Crobarometar/Dnevnik.hr

Tko su najpopularniji političari kod irača HDZ-a i SDP-a?

Kod HDZ-ovih birača najpopularnija je Kolinda Grabar-Kitarović, koja uživa potporu 90 posto birača te stranke. Među HDZ-ovim biračima Andrej Plenković ima potporu od 82 posto, a treći je na listi Milan Bandić s potporom od 61 posto.

Izvor: Crobarometar/Dnevnik.hr

Kod SDP-ovih birača na prvom mjestu je Davor Bernardić sa potporom od 75 posto, potom slijedi Anka Mrak-Taritaš s potporom od 69 posto te na kraju opet Mirando Mrsić sa 63 posto.

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na 982 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6% .

Naacionalno/N1