Predsjednica: Hrvatska policija jača svoje kadrovske i druge kapacitete na granici s BiH koja je ujedno i vanjska granica Europske unije

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor i predsjednik Republike Austrije Alexander Van der Bellen održali su redoviti godišnji trilateralni sastanak u mjestu Dobrovo u Republici Sloveniji.

Predsjednici su ocijenili kako su ovakvi trilateralni sastanci prijateljskih država vrlo koristan okvir za razmatranje europskih, multilateralnih, pa i bilateralnih pitanja bez obzira na povremene razlike u stajalištima država o pojedinim pitanjima.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako su na sastanku razgovarali o ilegalnim migracijama, stabilnosti jugoistočne Europe, ali i o tematici koja se razmatra u okviru Inicijative triju mora, kao što su pitanja blagostanja, kohezije i digitalne budućnosti.

Što se tiče problema migracija, ovakvi trilateralni susreti Slovenije, Hrvatske i Austrije sve su važniji s obzirom na situaciju ne samo za naše zemlje nego i za Europu i regionalno okruženje, kazala je hrvatska Predsjednica.

Kazala je kako je na sastanku dogovorena i suradnja, odnosno konzultacije s Austrijom koja od početka mjeseca predsjedava Europskom unijom s obzirom na to da za nekoliko godina ta uloga očekuje i Hrvatsku.

Govoreći o migracijama i pripremama Hrvatske za ulazak u Schengenski prostor predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako hrvatska policija jača svoje kadrovske i druge kapacitete na svojoj granici s Bosnom i Hercegovinom, koja je ujedno i vanjska granica Europske unije, te dodala kako je sudionike susreta upozorila i na stanje u Bosni i Hercegovini. Istaknula je kako treba usmjeriti fokus na Bosnu i Hercegovinu, zemlju koja treba postati dijelom Europske unije, i zato jer je to država koja po svom ustavu ne samo da treba osigurati građansku ravnopravnost nego i ravnopravnost triju konstitutivnih naroda.

U tom se smislu, kako je naglasila, trebaju poštivati principi Daytonskog sporazuma i princip ravnopravnosti triju naroda, a ne nametati rješenje po volji jednog od naroda koje bi bilo protiv volje naroda koji žive u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o vanjskim granicama Europske unije, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako će Hrvatska moći učinkovitije zaštititi vanjsku granicu Europske unije i znatno pridonijeti ukupnoj sigurnosti i zaštiti Unije nakon što se pridruži Schengenskom području. „To je osobito važno kada je riječ o vraćanju povjerenja europskih građana koji su bili pogođeni posljedicama terorističkih napada i migrantske krize“, istaknula je.

Hrvatska je Predsjednica na pitanje o arbitražnom sporu sa Slovenijom ponovila službeno stajalište kako za Hrvatsku presuda arbitražnog suda na koju se poziva Ljubljana, zbog kompromitiranosti procesa “ne postoji”, ali da vjeruje kako će se o graničnom pitanju razgovarati nakon što se formira nova slovenska Vlada.

„Srdačno zahvaljujem predsjedniku Pahoru na gostoprimstvu i veselim se ugostiti ga, kao i predsjednika Van der Bellena, na sljedećem sastanku trilaterale koji će se održati u Hrvatskoj“, zaključila je obraćanje hrvatska Predsjednica.

Domaćin susreta predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor kazao je kako je suradnja Slovenije, Austrije i Hrvatske u tom okviru danas tim važnija s obzirom na novije sigurnosne i druge izazove. Dodao je kako se takvim susretima i razgovorima jačaju međusobni odnosi i međusobno povjerenje, čak i kad se govori o bilateralnim pitanjima o kojima postoje razlike, kao što su različita stajališta Hrvatske i Slovenije oko granične arbitraže, ili pak gledanja na migracije i protočnost unutarnjih granica unutar Schengenskog prostora, kad se radi o odnosima Slovenije i Austrije.

“Važno je da razgovaramo i vodimo otvoren dijalog i onda kad se ne slažemo, osobito danas, kad je međunarodna situacija manje sigurna nego nekada”, kazao je slovenski Predsjednik. Dodao je kako je na sastanku s kolegama iz susjednih država razgovarao i o regionalnim pitanjima, pri čemu su izrazili zajedničku privrženost širenju Europske unije na zemlje europskog jugoistoka.

I slovenski predsjednik Pahor i austrijski predsjednik Van der Bellen slično su ocijenili opasnost od stvaranja tzv. domino-efekta ako dođe do zatvaranja unutarnjih granica unutar Europske unije i Schengenskog područja zbog migrantske krize.

Pri tome je predsjednik Pahor ponovio stajalište Slovenije da je nedavna vježba zaštite austrijske granice kod Šentilja sa stajališta slovenske vlade bila nepotrebna i predimenzionirana. Kazao je kako bi Slovenija, ako bi Austrija na svojoj granici uvela strože mjere kontrole, bila isto primorana učiniti i na svojoj granici s Hrvatskom.

Austrijski predsjednik Van den Bellen složio se s ocjenom kolega iz Hrvatske i Slovenije da je potrebno inzistirati na kontroli vanjskih granica Europske unije, ali istodobno paziti i na kontrolu Schengenske granice. Schengenski prostor je veliko postignuće, ali njegove granice moraju biti kontrolirane, ocijenio je predsjednik Van der Bellen. Jačanje kontrole na granicama unutar Europske unije vrlo je osjetljiva stvar i treba je dobro iskomunicirati ako je potrebna i konzultirati susjedne zemlje, kazao je.

Tijekom boravka u Republici Sloveniji predsjednica Grabar-Kitarović pridružit će se predsjednicima Republike Slovenije i Republike Austrije te u Ljubljani nazočiti svečanom koncertu Europskog orkestra mladih Štajerske u prigodi preuzimanja predsjedanja Republike Austrije Vijećem Europske unije.