Predsjednica Grabar-Kitarović: Zaprimila sam pismo, odgovorit ću Vican

HRT

Obrazovna reforma u Hrvatskoj je ispolitizirana, izjavila je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pred svojim europskim kolegama koji na Malti razgovaraju o viziji socijalno pravednije Europske unije.

Hitno nam treba reforma obrazovanja koja je u Hrvatskoj nažalost politička tema, umjesto da se oko nje postigne nacionalni konsenzus, rekla je Grabar-Kitarović na sastanku tzv. Araillos skupine. To je prvi put da je predsjednica na nekom međunarodnom skupu javno govorila o politizaciji obrazovne reforme, oko koje ne postoji suglasje političkih stranaka i nevladinih udruga u Hrvatskoj.

Potom je predsjednica dala izjavu novinarima koji su je pitali i na tu temu. Izjavili ste da je reforma obrazovanja postala je visoko politizirana tema u RH?

Nažalost, postala je visoko politizirana, iako bi to trebalo biti razvojno pitanje i pitanje suglasnosti odnosno zajedništva svih nas u Hrvatskoj da se dogovorimo, da krenemo konačno u reformu obrazovnog sustava. Ona je apsolutno nužna. To pokazuje primjer država koje ostvaruju visoki rast BDP-a, to su države koje su reformirale svoje školstvo. I u govoru sam rekla držim da stavovi profesora Borgesa nisu korektni, odnosno nisu istiniti u smislu da tržište rada stvara podzaposlenost već obrazovni sustav stvara podzaposlenost time što se ne prilagođava tržištu rada odnosno novim zanimanjima. Spomenula sam i podatke da će do 2020. nestati 5 milijuna radnih mjesta koja se uglavnom temelje na starim teghnologijama, a da je budućnost u digitalizaciji, robotici, novim tehnologijama što nužno ne znači i manje posla jer netko u konačnici mora proizvoditi te robote i upravljati njima. Robotika je unaprijedila puno područja našeg života od medicine nadalje, rekla je predsjednica.

Novinare je zanimalo i pismo koje joj je uputila profesorica Dijana Vican.

Zaprimila sam njezino pismo. Imam običaj odgovoriti na svako pismo koje primim, koliko god to mogu, pa ću odgovoriti i prof. Vican, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Jedno od pitanja bilo joj je upućeno i o terorizmu. Izvješće SOA-e izlazi danas pa ga nisam stigla još detaljno pročitati pa ne bih htjela komentirati sada, ako možemo o tome za koji dan kad detlajno pročitam, odgovorila je.

O sastanku s Pahorom

I na kraju novinare je zanimalo što je razgovarala sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom. Razgovarali smo, nije to klasična bilaterala, razgovarali smo čisto neformalno, razmijenili smo naše stavove. On me obavijestio da na sjednicu njihovog odbora neće doći nitko osim oporbenih zastupnika. Međutim, ti naši stavovi ostaju nekako među nama. Jedino što mogu reći je da pozdravljam današnji razgovor između Vlade i oporbenih stranaka jer mi o tome moramo imati nacionalni konsenzus, rekla je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.