Predsjednica Grabar-Kitarović upisala se u knjigu žalosti za vojnika Josipa Briškog

Predsjednica Grabar-Kitarović upisala se u knjigu žalosti za vojnika Josipa Briškog

Hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak se u Ministarstvu obrane upisala u knjigu žalosti za poginuloga pripadnika Hrvatske vojske Josipa Briškog, koji je stradao u NATO misiji u Afganistanu, a obitelji stradaloga izrazila je sućut u ime cijeloga naroda.

Poštovani i dragi Josipe, tvoja tragična smrt nenadoknadiv je gubitak za tvoju obitelj, našu hrvatsku vojsku i cijelu domovinu. Odabirom vojničkoga poziva iskazao si ljubav prema svojoj domovini, našoj hrvatskoj vojsci, koju si časno služio”, napisala je predsjednica Grabar-Kitarović u knjigu žalosti.

Obitelji Briški izrazila je sućut u ime cijeloga naroda. Istaknula je da se čula s obitelji te izrazila uvjerenost da će se Ministarstvo obrane brinuti o supruzi i mladom sinu poginuloga vojnika.
Čula se i s druge dvije obitelji ranjenih vojnika te izrazila nadu da će se oni kroz nekoliko dana vratiti u Hrvatsku, gdje će nastaviti liječenje.  “Ovo je prva hrvatska žrtva u mirovnim operacijama. Svi smo iznimno potreseni i vjerujem da cijela Hrvatska dijeli bol obitelji”, zaključila je Grabar-Kitarović. 
U jutarnjim satima u knjigu žalosti upisao se potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov.

U knjigu žalosti upisali su se i glavni direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Krešo Tuškan, državni tajnici Ministarstva obrane Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, načelnici Uprava Glavnog stožera OSRH te drugi visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.
Josip Briški iz Zagreba, pripadnik 10. hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru “Resolute Support”,  preminuo je u srijedu oko podneva od teških ozljeda opasnih po život zadobivenih tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu. 
 Ministar Krstičević obavijestio je da bi njegovo tijelo u Zagreb trebalo stići u petak u jutarnjim satima. Dvojica teže ozljeđenih pripadnika HV-a su izvan životne opasnosti i za sedam do 10 dana mogli bi doći u Hrvatsku. 
 Briški je u Hrvatsku vojsku pristupio u studenom 2014., a od 1. rujna 2016. pripadnik je Zapovjedništva specijalnih snaga. U Afganistanu je bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga i to je bila prva međunarodna misija u kojoj je sudjelovao. Oženjen je i ima jednogodišnjeg sina.

Hina/DP.