Povezite se

BIH

Predsjednica Grabar-Kitarović u posjetu u BiH

Objavljeno

-

BIH

BiH: Dodik kaže kako mu je čast biti pod američkim sankcijama

Published

on

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je kako mu je “čast” biti pod američkim sankcijama, a vladu SAD istodobno je optužio kako “unosi konfuziju” na Balkan imenovanjem posebnih predstavnika koji se trebaju baviti stanjem u toj regiji. 

U intervjuu za srpsku redakciju ruske novinske agencije Sputnjik, objavljenom u srijedu, Dodik je ustvrdio kako mu činjenica da je pod američkim sankcijama te mu je stoga zamrznuta imovina u SAD i zabranjeno putovanje u tu zemlju samo pomaže da ne mora slušati ono što mu poručuju iz Washingtona.

Dodik je na američkoj crnoj listi od početka 2017., a sadašnji veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson opetovano je potvrdio kako one ostaju na snazi sve dok Dodik ne promijeni ponašanje.

Predstavnici američke administracije s Dodikom se stoga sada sastaju samo u iznimnim okolnostima, a to čine, kako je pojasnio Nelson, uvažavajući poziciju člana Predsjedništva BiH.

Dodik sada tvrdi kako je obrazloženje da je posezao za antidejtonskom retorikom kada je prijetio otcjepljenjem Republike Srpske od BiH potpuno neutemeljeno te tvrdi kako su “pravi kriminalci” zapravo predstavnici međunarodne zajednice u BiH koji su svojim intervencijama mijenjali ustroj predviđen ustavom iz Daytona.

“SDA napiše dokument koji je potpuno antiustavan i nitko ne poteže pitanja odgovornosti, a ako ja nešto kažem, onda je to je alarm da mi Washington uspostavi sankcije. To i nije tako loše, počašćen sam činjenicom da se ne moram sastajati s Amerikancima koji će tražiti da uradim nešto što neću”, izjavio je Dodik. 

Dodao je pritom kako nikako ne želi izgubiti Ruse kao prijatelje. Ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova pohvalio je kao objektivnog političara i dobrog poznavatelja prilika na Balkanu, a za američku diplomaciju je ustvrdio kako samo unosi pomutnju i kao dokaz za tu tvrdnju ponudio činjenicu da, uz Matthewa Palmera, posebnog izaslanika State Departmenta za Balkan sada, u regiji treba posredovati i Richard Grenell, kao posebni Trumpov izaslanik za dijalog Srbije i Kosova.

Tvri kako je “izmišljotina” teza koju ponavljaju zapadni diplomati da na Balkanu postoji maligni ruski utjecaj.

“Nikada nisam čuo niti jednog Rusa da je došao kazati kako nešto treba uraditi ovako ili onako. Rusi čak nemaju ni medije u BiH poput N1 ili ’Al Jazeere‘“, kazao je Dodik pozvaši još jednom ruske vlasti da razmisle o njegovu ranijem prijedlogu da na Balkanu uspostave svoju televizijsku mrežu koja bi parirala promicanju zapadnih interesa.

Dodik je ponovio kako će se nastaviti odlučno protiviti svakoj mogućnosti da BiH postane članicom NATO-a.

Ucitavanje vijesti

BIH

Zašto su migranti naoružani noževima, sjekirama i metalnim palicama

Published

on

Policija Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je, tijekom racije u središtu za smještaj ilegalnih migranata “Vučjak” kod Bihaća, pronašla i zaplijenila hladno oružje, potvrdio je glasnogovornik lokalne policije Ale Šiljdedić.

U raciji, provedenoj po nalogu županijskog tužiteljstva, sudjelovao je stotinjak policajaca uključujući pripadnike posebne postrojbe a oni su tijekom pretrage kod migranata pronašli noževe, sjekire i metalne palice, prenio je portal “Nezavisnih novina”.

Šiljdedić je kazao kako su policajci tragali za dokazima u sklopu istrage koja se vodi o ubojstvu 19-godišnjeg migranta iz Pakistana, koji je usmrćen nožem prije deset dana.

“Iskoristili smo to kako bismo od migranata oduzeli određena sredstva i predmete koji mogu poslužiti u počinjenju kaznenih djela”, kazao je policijski glasnogovornik.

Za ubojstvo mladog Pakistanca za sada je osumnjičen jedan Sirijac.

I pored počinjenja tog zločina u MUP-u Unsko-sanske županije sigurnosno stanje u kampu “Vučjak” ocjenjuju zadovoljavajućim, no Šiljdedić je kazao kako treba imati u vidu da tamo neprestano boravi na stotine muškaraca te se ne može predvidjeti što će uslijediti s dolaskom zime, kada se pogoršaju uvjeti u kojima se tamo živi.

Ucitavanje vijesti

BIH

BiH: Regionalnoj reperskoj zvijezdi Bubi Corelliju godina zatvora zbog trgovine drogom

Published

on

Dodao

Instagram

Bosanskohercegovački reper umjetničkog imena Buba Corelli osuđen je na godinu dana zatvora zbog trgovine drogom, objavili su u četvrtak mediji u toj zemlji.

Županijski sud pravomoćnom je presudom potvrdio kako je Corelli, čije je pravo ime Amar Hodžić, kriv zbog kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Istom presudom krivim je proglašen i Almir Bozalija, Hodžićev suradnik u trgovini narkoticima, a i njemu je izrečena kazna jednogodišnjeg zatvora.

Hodžić je ranije u zatvoru proveo nešto manje od osam mjeseci, nakon što je zajedno s još jedanaest osoba uhićen sredinom 2015. Riječ je o pripadnicima organizirane kriminalne skupine koji su na područu Sarajeva preprodavali hašiš, amfetamine i kanabis.

Drogu su čuvali u stanovima, poslovnim prostorima, kućama i automobilima čiji su bili vlasnici.

Hodžiću je presudom u izdržavanje kazne uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru pa sada može odlučiti hoće li i ostatak odslužiti iza rešetaka ili pak otkupiti novcem, kako je to u ovakvim slučajevima previđeno zakonima u BiH.

“Ne želim komentirati hoću li u zatvor ili ću platiti”, kazao je Hodžić za portal Faktor u prvom komentaru ove presude.

Hodžić odnosno Corelli na glazbenoj je pozornici već nekih osam godina, a regionalnom reperskom zvijezdom postao je hitovima kao što su “Sporije”, “Restart”, “Dokaz” i “Klinka”, podsjeća portal Klix.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije