Povezite se

BIH

Predsjednica Grabar-Kitarović u posjetu u BiH

Objavljeno

-

BIH

Ključno ojačati granicu na istoku da bi nadzirali ilegalne migracije – predsjedavajući vijeća ministara BiH

Published

on

Predsjedavajući vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je u četvrtak kako će vlasti te zemlje nastojati ojačati granicu na istoku prema Srbiji i Crnoj Gori kako bi pokušali smanjiti ilegalne migracije, a tijekom zime će osposobiti dvije vojarne kako bi se u njoj mogli smjestiti migranti u primjerenijim uvjetima. 

“Ponovo ćemo poslati jedan integrirani dokument prema Predsjedništvu BiH i očekujemo da će on naići na potporu, što bi nam znatno pomoglo u potpunom nadzoru ilegalnih migracija. Fokus mora ostati na zaštiti istočne granice BiH kako bi se nadzirao priljev ilegalnih migranata“, rekao je Zvizdić. 
Rekao je kako do sada nije prihvaćeno nekoliko prijedloga vijeća ministara BiH da se na granici sa Srbijom i Crnom Gorom rasporede pripadnici drugih policijskih agencija, uključujuči i entitetskih i županijskim MUP-ova, ali i pripadnika oružanih snaga BiH, čemu se protivila srpska strana u BiH. 
Zvizdić je dodao kako je vijeće ministara BiH tražilo od Predsjedništva BiH suglasnost za potpisivanje sporazuma s FRONTEX-om. 
„No, nažalost svi ti prijedlozi su odbijeni, upravo čini mi se od onih koji najviše govore o migrantskoj krizi i opasnosti od nje“, kazao je Zvizdić.

Po njegovim riječima tijekom zime će vlasti u BiH osposobiti dvije bivše vojarne kod Tuzle i Sarajeva u kojima bi bili daleko primjereniji uvjeti nego što su sadašnji privremeni migrantski centri u Unsko-sanskoj županiji. 
Izrazio je i očekivanje kako će Europska unija nastaviti financijski podržavati BiH oko smještaja ilegalnih migranata, ali i potaknuti zemlje članice EU da učinkovitije sprječavaju njihov prolazak prema Balkanu. 

U raspravi o situaciji s migrantima u Bosni i Hercegovini, posebice u Unsko-sanskoj županiji, održanoj u četvrtak u Europskom parlamentu u Bruxellesu, zatraženo je hitno zatvaranje prihvatnog centra Vučjak, koji je potpuno neprimjeren za smještaj ljudi, a više zastupnika je kritiziralo hrvatsku policiju zbog navodnog nasilnog vraćanja migranata, na što su hrvatski zastupnici odgovorili da je riječ o neprovjerenim i nedokazanim tvrdnjama. 

Iznesena i stajališta ravnatelja Granične policije BiH Zorana Galića koji je istaknuo da BiH ne nadzire migrantsku krizu. 

Ucitavanje vijesti

BIH

Vlasti u Bihaću od 15. studenog zatvaraju migrante u kampove, kretanje će dopustiti samo onima koji kane ka Hrvatskoj

Published

on

Vlasti Unsko-sanske županije neće 15. studenog zatvoriti postojeće kampove za ilegalne migrante koji se nalaze u tom dijelu Bosne i Hercegovine ali će uvesti stroge mjere nadzora i ograničiti kretanje migranata, najavio je u srijedu županijski ministar unutarnjih poslova Nermin Kljaić.

Nakon sastanka županijskog operativnog stožera zaduženog za problem ilegalnih migracija Kljaić je novinarima u Bihaću potvrdio kako je donesena odluka da unatoč ranijim najavama kampovi Miral i Bira koji se nalaze u samom gradu neće biti zatvoreni 15. studenog ali će zato migranti koji u njima borave biti u nekoj vrsti karantene jer neće moći izlaziti izvan kruga i vraćati se u kamp niti će se u njih primati novi migranti koji tamo pristignu.

“Jedino oni koji budu trajno željeli napustiti te centre moći će iz njih izaći”, kazao je Kljaić istaknuvši kako više neće biti apsolutne slobode kretanja za migrante što znači da više neće biti ni smještaja za one koji se odluče nastaviti put ka Hrvatskoj.

Upozorio je kako su županijske vlasti bile prisiljene na ovakvu odluku jer više ne mogu tolerirati kaos na ulicama gradova kroz koje migranti prolaze.

Migrantski kamp na lokalitetu Vučjak dvadesetak kilometara udaljenom od Bihaća ostat će otvoren za smještaj migranata koji eventualno nastave pristizati i to će biti jedino mjesto na kojemu oni mogu boraviti nakon što policija onemogući pristup Biri i Miralu.

Vlasti u Bihaću istodobno su pozvale državna tijela da što prije nađu novu lokaciju izvan Unsko-sanske županije na koju bi se premjestili migranti koji u Vučjaku borave u iznimno teškim uvjetima bez tekuće vode i grijanja.

Prema podacima policije koje je iznio Kljaić kroz Unsko-sansku županiju samo od početka godine prošlo je oko 43 tisuće ilegalnih migranata a trenutačno ih tamo boravi oko 5200.

Kljaić je inzistirao na ocjeni da se lokalne vlasti s tim problemom više ne mogu nositi te je pozvao Europsku komisiju da im pomogne iznijevši tvrdnju kako u azilantskim centrima na teritoriju država-članica Euripske unije sada ima oko stotinu tisuća slobodnih mjesta u koje bi migrante iz BiH trebalo premjestiti.

Ucitavanje vijesti

BIH

BiH: Deseci uhićenih u policijskoj akciji čija su meta krivotvoritelji diploma

Published

on

Najmanje dvadeset osoba uhitila je u srijedu policija u Bosni i Hercegovini u sklopu akcije usmjerene protiv skupine koja se, kako tvrde lokalni mediji bavila krivotvorenjem diploma.

Glasnogovornik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Luka Miladinović potvrdio je kako su tijekom akcije pod kodnim nazivom “Pero” uhićenja i pretrage objekata provedeni na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva.

Sve uhićene osobe osumnjičene su da su počinile kaznena djela organiziranog kriminala, zloporabe službenog položaja i ovlasti te primanje mita, a istragu o tome vodi tužiteljstvo Unsko-sanske županije.

Identitet uhićenih osoba nije objavljen no mediji u BiH navode kako je među njima i Admir Hadžipašić, nekadašnji zastupnik u parlamentu Federacije BiH i dužnosnik stranke A-SDA, čije je sjedište na području Unsko-sanske županije.

Hadžipašić je ujedno utemeljitelj i vlasnik ustanove Centar za obrazovanje odraslih sa sjedištem u Cazinu koji je ranije bio predmetom istrage zbog sumnji u nezakonito izdavanje diploma.

Sam Hadžipašić “proslavio” se kada je 2018. godine objavljena zvučna snimka na kojoj se čuje kako on od jedne djevojke traži seksualni odnos kako bi je zaposlio. Tada je tvrdio kako mu je sve namješteno te kako je riječ o razgovoru izvučenom iz konteksta.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije