FOTO: Predsjednica Grabar-Kitarović se susrela s novozelandskim premijerom Englishem

Posljednjega dana državnog posjeta Novom Zelandu predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s predsjednikom Vlade Novog Zelanda Billom Englishem.

Razgovarali su o nezaobilaznoj temi, hrvatskoj zajednici na Novom Zelandu koja je iznimno pridonijela razvoju te države, dodatno razvivši neke od industrija, posebice proizvodnju maslinova ulja i vina te ribarstvo.

Glavni naglasak razgovora bio je na međusobnom podupiranju kandidatura u međunarodnim institucijama. Predsjednica Republike zatražila je da Novi Zeland podupre kandidaturu Hrvatske za članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Isto tako, razgovarali su o brojnim bilateralnim pitanjima, prije svega o proširenju gospodarske suradnje i daljnjim ulaganjima. Važan preduvjet za to je zaključivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Naravno, nezaobilazna tema bio je i Sporazum o socijalnom osiguranju koji iseljenicima otežava povratak u domovinu.

Prije toga Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila je Nacionalnu knjižnicu Novog Zelanda te se susrela s hrvatskom zajednicom u Wellingtonu.