Predsjednica Grabar Kitarović s volonterima koji pomažu siromašnima i u pučkim kuhinjama

Izvor: Ured predsjednice

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u petak je razgovarala s voditeljima i predstavnicima humanitarnih udruga i pučkih kuhinja koji svojim volonterskim radom pomažu siromašnima i potrebitima, pogotovo djeci i mladima te se upoznala s problemima i preprekama na koje nailaze u svome svakodnevnom, humanitarnom radu, od poteškoća u doniranju hrane nadalje.

Na susretu su bili predstavnici udruga: Civilizacija ljubavi, Portal dobrote, Dora, Humanitarne udruga fra Mladen Hrkač, Katoličke udruge Kap dobrote, Humanitarne udruge FB Humanitarci, udruga Kolajna ljubavi i Rijeka ljubavi, Pučke kuhinje Merhamet, Udruge Milosrđe, Udruge Ivan Merz, Pučke kuhinje pri Caritasu Župe Sv. Antuna Padovanskog, Zaklade Vaša pošta, Humanitarne udruge Dobra volja i Udruge Plavi anđeo.

Naglasili su važnost izmjena pojedinih zakona budući da je sada za svaku humanitarnu akciju potrebno otvarati odvojeni žiro račun u banci, te ga zatvoriti nakon što se prikupljena sredstva uplate na njega što, kažu, odnosi dio financijskih sredstava.

Nadalje, istaknuta je potreba poboljšanja sustava palijativne skrbi te kao poseban naveden je problem beskućnika.

Voditelji pučkih kuhinja upozorili su i na poteškoće u sustavu doniranja hrane, problem transporta hrane, manjak financijskih sredstava za rad kuhinja te nedovoljnu količinu hrane potrebnu za svakodnevni topli obrok.

Siromaštvo osobito pogađa stare, bolesne i nemoćne, a u najosjetljiviju skupinu, kad je riječ o siromaštvu, spadaju i djeca, pa su sudionici sastanka apelirali na izmjenu Zakona o obrazovanju koji će obvezivati škole i lokalne samouprave na organiziranje prehrane za srednjoškolce, a time i besplatnu prehranu za siromašnu djecu.

Predsjednica Grabar-Kitarović rekla je je kako je cilj susreta s volonterima humanitarnih udruga i u pučkih kuhinja upozoriti javnost i državne službe na probleme te omogućiti humanitarnim udruga što učinkovitiju i kvalitetniju skrb za tisuće štićenika koje pomažu.

“S obzirom da je vrijeme došašća kada nam je kalendar tradicionalno popunjen dobrotvornim akcijama, treba upozoriti i zahvaliti upravo vama, voditeljima humanitarnih udruga i pučkih kuhinja na vašem upornom, svakodnevnom radu kroz cijelu godinu i pozvati sve da vam se pridružimo i pomognemo kako bismo se zajedno, kao humano društvo suprotstavili siromaštvu i socijalnim nejednakostima”, poručila je predsjednica.