Predsjednica Grabar Kitarović primila švedskog ministra obrane Petera Hultqvista

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović primila je ministra obrane Kraljevine Švedske Petera Hultqvista, koji se nalazi u bilateralnoj posjeti Hrvatskoj.

Tijekom sastanka, kojem je prisustvovao i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević, potvrđeni su vrlo dobri bilateralni odnosi. Razmotrena su pitanja buduće obrambene suradnje, uključujući podnošenje švedske ponude za opremanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane zrakoplovom „SAAB Gripen“.

U tom pogledu, Predsjednica Republike naglasila je kako ponude svih pozvanih ponuđača, s obzirom na značajna proračunska sredstva koja je potrebno uložiti u nabavu novih zrakoplova, moraju jamčiti dugotrajnu održivost cjelokupnog projekta i načine povrata dijela uloženih sredstava u hrvatsko gospodarstvo.

U kontekstu aktualnih globalnih sigurnosnih prilika, tijekom sastanka potvrđena je podudarnost hrvatskih i švedskih stavova o ključnim sigurnosnim izazovima, a predsjednica Grabar-Kitarović zahvalila je ministru Hultqvistu na švedskom angažmanu i doprinosu aktivnostima NATO-a.

Ministar Hultqvist izložio je trenutne napore Švedske u jačanju sigurnosnog sektora i obrambenog sustava, usmjerene na suočavanje s aktualnim sigurnosnim izazovima Europi. Razmotrena su i pitanja prijetnji stabilnosti u jugoistočnoj Europi te je naglašena potreba daljnje aktivne potpore euro-atlantskom proširenju u ovom dijelu Europe.

Autor:Ured predsjednice RH/demokracija/Božidar Bebek