Predsjednica Grabar Kitarović pojasnila što je mislila u izjavi da pravosuđe treba slušati narod

FaH

Tijekom boravka u Biogradu na moru predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović komentirala je svoju izjavu od četvrtka o tome da pravosuđe treba slušati narod.

“Mislim pod time kao prvo članak 1. Ustava koji kaže da vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu, a drugo da je zakonski regulirano da bilo koji građanin može podnijeti prijavu, a Državno odvjetništvo treba postupati sukladno prijavi”, kazala je predsjednica.

ala je i slučaj grupnog silovanja u Zadru.

“Ne ulazeći u detalje jer nemam detaljne informacije, niti je to moj posao, zgrožena sam takvim činom i svatko se postavlja u poziciju majke i kako bismo reagirali da se to dogodi našem djetetu i općenito pravne regulative sudstva i kažnjavanja u Hrvatskoj i nažalost kazne za takva zlodjela su niska i moramo se zamisliti da to, pogotovo kada je riječ o krvnom deliktu, da budu u razmjeru s tim krivičnim djelom”, rekla je i dodala kako su glas naroda i najavljeni prosvjedi koji će se u subotu održati.

Na pitanje što ona kao predsjednica može učiniti po pitanju većih kazni i pravosuđa kaže da može razviti priču i da društvo izvrši pritisak na ministarstvo pravosuđa i kazne se pooštre.

Dodaje da se ona kao predsjednica ne smije miješati u slučajeve, ali da ima moralnu i etičku obvezu u ime društva reći da je potrebno takve kazne povećati kako se ti slučajevi ne bi događali, prenosi N1.

Nacionalno