Predsjednica Grabar Kitarović otvorila Festival terana i tartufa, posjetila Sajam pršuta

Predsjednica obišla u Tinjanu štandove 12. internacionalnog sajma pršuta

Pedsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović posjetila je u subotu u Tinjanju 12. internacionalni sajam pršuta, a u Motovunu je svečano otvorila ovogodišnji 9. festival terana i tartufa i tom prigodom istaknula kako su danas autohtoni poljoprivredni proizvodi sve traženiji na domaćem i inozemnom tržištu.

“Hrvatska ima očuvanu prirodu, iznimne tradicijske, kulturne i druge vrijednosti poljoprivrede kao glavne djelatnosti hrvatskog sela i ruralnog prostora koje nude izvrsne mogućnosti za proizvodnju visokokvalitetnih proizvoda,” kazala je predsjednica Grabar Kitarović otvarajući Festival terana i tartufa. Dodala je kako je upravo sinergija turizma i poljoprivrede jedan od temelja na kojem općina Motovun gradi svoj gospodarski prosperitet.

Festival u Motovunu i ove je godine okupio brojne izlagače, proizvođače terana i raznih proizvoda na bazi terana te proizvoda od tartufa i otkupljivače te jedinstvene delicije.

Ovogodišnji 12. internacionalni sajam pršuta u Tinjanu, koji je otvoren u petak, okupio je pedesetak proizvođača pršuta iz Hrvatske, Italije, Španjolske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije te niz drugih domaćih proizvoda iz Istre i drugih regija.

“Manifestacija je sjajna. Autohtoni proizvodi su sve popularniji i stoga su ti sajmovi od iznimne važnosti za njihovu promidžbu. Ovo su proizvodi kakvo moderno europsko tržište traži,” izjavila je novinarima predsjednica dodavši kako bi joj uistinu bilo jako teško biti članicom ocjenjivačkog žirija jer su joj, kako je rekla “svi pršuti izvrsni”.