Predsjednica Grabar-Kitarović obišla prvu hrvatsku geotermalnu elektranu u izgradnji

Izvor: FaH

Predsjednica Republike Kolinda Grabar – Kitarović obišla je u utorak gradilište u Velikoj Cigleni pored Bjelovara gdje bi u prvoj polovici iduće godine u probni rad trebala biti puštena prva hrvatska geotermalna elektrana snage 10 megavata, ujedno i najveća geotermalna elektrana u kontinentalnom dijelu Europe koja radi na ORC principu.

Gradnja je počela na proljeće 2015., a vrijednost investicije turskog MB holdinga, koji je otkupio udio u “Geoen”-u, procjenjuje se na oko 35 milijuna eura u prvoj fazi.

Glavni izvođač radova na montaži, puštanju u rad i spajanju na mrežu je slavonsko-brodska tvrtka “Đuro Đaković”.

Izvorište geotermalne vode u Velikoj Cigleni otkriveno je prije gotovo tri desetljeća kad je Ina istraživala moguća nalazišta nafte i plina na bilogorskom području. S temperaturom od 176 stupnjeva Celzijusovih na izvorištu, to je nalazište jedno od najtoplijih u Europi.

Predsjednica svoj drugi radni dan u privremenom uredu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nastavlja susretom s građanima Grubišnog Polja u Centru za kulturu i informiranje i obilaskom Spomen-sobe hrvatskim braniteljima.

U Daruvaru će se upoznati s investicijama u Daruvarskim toplicama, najuspješnijom zdravstvenom ustanovom na području Bjelovarsko-bilogorske županije, gdje se do kraja godine planira završiti preuređenje ulaza u što je uloženo pet milijuna kuna.

Predsjednica će posjetiti i Centar Rudolf Steiner koji skrbi za djecu i mlade s teškoćama u razvoju.

S građanima će se susresti i u garešničkom hotelu Garić, a u Čazmi posjetiti tvrtku “Čazmatrans-Nova d.o.o.” te obići “Božićnu priču Salajevih” u mjestu Grabovnica. Hina