Predsjednica Grabar-Kitarović na sastanku predsjednika država „Skupine Arraiolos“

Na poziv predsjednice Republike Malte Marie-Louise Coleiro Preca, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje na 13. neformalnom sastanku „Skupine Arraiolos“.

Sastanak „Skupine Arraiolos“ na Malti najveći je sastanak do sada, na kojem, osim Predsjednice Republike Hrvatske, sudjeluju predsjednici Austrije, Bugarske, Estonije, Grčke, Italije, Latvije, Mađarske, Malte, Njemačke, Poljske, Portugala i Slovenije. O nezaposlenosti mladih u Europi i kako ih osposobiti za buduća konkurentna zanimanja bilo je riječi na skupu trinaest europskih predsjednika bez izvršnih ovlasti u Valetti.

Predsjednici država članica Europske unije razgovaraju o tome kako Europa može ponovno otkriti svoje temeljne vrijednosti i socijalni model te postići višu razinu solidarnosti, društvene pravde i uključivosti. Iako izvršnu moć u njihovim državama imaju vlade, predsjednici žele pitanje društvene pravde i građanske participacije držati visoko na dnevnom redu europske agende.

Malteška predsjednica Marie-Louise Coleiro Preca zamišlja Europu kao globalnog lidera po kvaliteti života za njezine građane. “Ne možemo samo trčati za gospodarskim rastom, zanemarujući socijalnu pravdu. Ne možemo pod tepih trpati društvene probleme koji izravno utječu na naša društva”, istaknula je.

S njome se slaže austrijski predsjednik Aleksander van der Bellen koji smatra da se nijedna nacionalna vlada sama ne može boriti protiv tržišta, “protiv Microsofta ili Applea”, ali snažna Europska unija može. “Pozivam vas da se ne bavimo samo bogatima, nego i o ljudima koji teže zadovoljavaju svojih osnovnih potreba”, kazao je austrijski predsjednik Van der Bellen.

Govoreći o stanju u Hrvatskoj, predsjednica Grabar-Kitarović je kao glavne probleme navela loše demografske trendove i nezaposlenost mladih te blokirane građane. “Treba smanjivati socijalne razlike unutar naših društava i između članica stare i nove Europe”, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Ponovila je kako je hrvatsko-poljska Inicijativa triju mora posvećena upravo ujednačavanju životnog standarda zapadnih i istočnih članica Unije.

Vezano za integraciju migranata u europska društva, pozvala je na društvenu uključivost prema svima, uključujući i migrante. “Radikalizam i ekstremizam ne može se povezati ni s jednom nacionalnošću”, istaknula je Predsjednica dodajući da je upravo Hrvatska dobar primjer uspješne integracije muslimanske manjine.

“Nema razvoja bez sigurnosti i nema sigurnosti bez društvene pravde i vladavine prava”, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednica Grabar-Kitarović osvrnula se i na obrazovnu reforma u Hrvatskoj za koju je kazala da je ispolitizirana. “Hitno nam treba reforma obrazovanja koja je u Hrvatskoj nažalost politička tema, umjesto da se oko nje postigne nacionalni konsenzus”, zaključila je Predsjednica.