Predsjednica Grabar Kitarović na otvaranju manifestacije Grobnička jesen

FaH

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u subotu je na otvorenju manifestacije Grobnička jesen u Gradu Grobniku kojom se ujedno obilježava 25. godišnjica djelovanja Katedre čakavskog sabora Grobinšćine, rekla je da je posebna vrijednost te manifestacije, ali i djelovanja Katedre u cjelini, poticanje djece da shvate bogatstvo hrvatskog jezika i narječja.

Predsjednica je navela da je to naročito važno u sadašnje vrijeme, u kojem u svakodnevni jezik sve više prodiru riječi iz stranih jezicika, prije svih engleskog. “Važno je njegovati narječja jer ona obogaćuju i svjedoče o identitetu, oni su ono što jesmo, što nas čini drugačijima od drugih”, istaknula je Grabar Kitarović.

Potom se okupljenima obratila na grobničkom narječju ustvrdivši da su Grobničani uvijek “naše branili, a tuje poštovali”. Ponosni smo na svoju riječ, na drage i vrijedne ljude, prije svih na mlikarice koje su nosile na svojim leđima pješice mlijeko iz Grobnišćine u Rijeku, kazala je.

Grabar Kitarović je ustvrdila da je bitno održavati ovakve manifestacije zbog poštovanja prema starijima ali i budućnosti.

Predsjednica Katedre čakavskog sabora Grobnišćine Vlasta Juretić istaknula je da je tijekom 25 godina djelovanja organizirano 27 znanstveno-stručnih skupova “Grobnišćina ; tragovi, znakovi i smjerokazi”, Katedra se pojavila u ulozi nakladnika za više od 180 knjiga, posebnih publikacije te video i audio zapisa, provodi natječaje za najbolje likovne radove i literarne radove na čakavskom za učenike osnovnih škola, organizira kvizove znanja te sustavno promiče suvremenu umjetnost. Katedra je organizator likovnih kolonija na kojima nastaju radovi suvremene umjetnosti, koje autori daruju Katedri, te je tako stvorena bogata zbirka radova.

Vlasta Juretić je ovom prigodom predstavila projekt šetnice Zakona devet gradova, koja će se ostvariti u Gradu Grobniku. To će biti jedinstveni hrvatski spomenik europskoj baštini, kazala je. Projekt je pokrenut prošle godine kad je pozvanih osam kipara i jedan slikar, koji se prvi put okušao u za njega novom mediju, počelo izrađivati skulpture. One će se razmjestiti na devet lokacija u Gradu u sjećanje na Vinodolski zakonik i devet gradova koji su sudjelovali u donošenju tog važnog povijesnog pravnog akta. Očekuje se da će se skulpture dovršiti i postaviti do svibnja 2018. godine. Sudjeluju slikar i grafičar Ivan Balažević te kipari Zvonimir Kamenar, Kuzma Kovačić, Marin Marinić, Mladen Mikulin, Tomislav Pavletić, Goran Štimac, Hrvoje Urumović i Kruno Vrgoč. Ovom prigodom je u Galeriji suvremene umjetnosti kaštela Grobnik otvorena izložba djela iz dosadašnjeg njihovog stvaralaštva ovih autora.

Tijekom svečanosti uručena su priznanja učenicima za najbolje likovne i literarne radovi u sklopu natječaja “Darovani”.

H/N