Predsjednica Grabar Kitarović: Moje mjere za demografiju su spremne

Ilustacija

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, u posjetu je Međimurju, gdje je odgovarala na pitanja novinara.

Novinari su predsjednicu upitali za komentar na izjavu premijera Andreja Plenkovića, koji je rekao da nema ništa protiv da ona iskoristi sve demografske mjere koje su joj na raspolaganju. Predsjednica je rekla da će iskoristiti svoje mjere.

“Kroz ove posjete upravo županijama i izmještanja ureda, puno smo naučili o stanju na terenu, koja je problematika, koje su pozitivne mjere koje se poduzimaju, ali i kako bismo doveli do veće stope nataliteta. Postoji praćenje svjetskih i drugih trendova. Mjere su spremne, dogovorit ćemo se o njihovu predstavljanju. Ja bih voljela da to bude u sinergiji s Vladom, a ako ne bude, onda ću ih predstaviti sama”, rekla je predsjednica.

Komentirala je i odnose sa Srbijom i kazala da posljednjih dana nije komunicirala s tamošnjim predsjednikom, Aleksandrom Vučićem.

“Međutim, susreli smo se usput u Skopju, na sastanku Procesa Brdo – Brijuni. Bili smo civilni, uljuđeni, ali nismo ulazili u razgovore. Ovo stanje treba smiriti, u interesu je i jedne i druge države da razgovaramo o budućnosti, a ne o prošlosti. Naravno da iz prošlosti imamo otvorena pitanja koja moramo riješiti. Ona se mogu riješiti dijalogom između Hrvatske i Srbije.

Svima nam je to u interesu, prolaze godine, obitelji koje traže svoje nestale zavređuju to da mi budemo dovoljno odgovorni, da ne predbacujemo jedni drugima”, rekla je Grabar Kitarović, dodavši da je i u interesu hrvatskoga gospodarstva da imamo korektne odnose sa Srbijom.