Predsjednica Grabar Kitarović: ‘Današnji moderni turisti ne traže više samo sunce i more’

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je „Ružici Vinodola 2018.“, manifestaciji koja se tradicionalno održava u Novom Vinodolskom.

„Veliko mi je zadovoljstvo danas s vama prisustvovati obilježavanju još jednog uspješnog turističkog projekta u Novom Vinodolskom, kojeg dobro poznajem i volim, jer me uz njega vežu i osobne, drage uspomene. Upravo zato me sveukupni razvoj ovoga grada posebno veseli“, kazala je Predsjednica u svom prigodnom govoru.

Istaknula je ovogodišnje obilježavanje 730 godina od nastanka čuvenog Vinodolskog zakonika, 140 godina organiziranog turizma grada i 15 godina Ružice Vinodola koja je, uz noviju manifestaciju „Okolotorno“, postala jedan od turističkih simbola Novog Vinodolskog.

Spomenula je i kako su uz bogatu prošlost ovog frankopanskog kraja vezani i mnogi spomenici, „kao i običaji i legende koje upravo zovu na upoznavanje i koje žive u sjećanjima na ljeto, na odmor i pozivaju na novi povratak u vaš i naš Novi Vinodolski“.

„Hvala vam svima na trudu, a vjerujući u mnoge buduće uspjehe, čestitam na svemu što ste do sada napravili“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović proglasivši manifestaciju otvorenom.

Grabar-Kitarović je otvarajući manifestaciju govorila na čakavštini, kazavši kako “misli da je red da pozdravi na domaćoj čakavštini.”

“Jako je lijepo biti ovdje s vama, ovo nije prvi puta da sam tu, a niti zadnji, jako se veselim što ćemo zajedno provesti vrijeme,” kazala je dodavši da može reći “da smo mi čakavci jako, jako prionili toj našoj čakavštini” te da je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg, koji je bio nazočan na manifestaciji, “naučio reći č umjesto ć tek kada su ga u Banskim dvorima natjerali”.

Predsjednica je, na upit novinara kako se snalazi u vinogradu i je li ikada gazila grožđe odgovorila “naravno.” “Moj nonić je imao vinograd u mjestu Meje iznad Ričine i ja sam kao mala često s njim išla u vinograd, pomagala mu u vinogradu, meni su to bila prekrasna vremena. Nakon berbe svi smo gazili grožđe,” kazala je dodavši da ne zna kako bi joj to išlo danas, ali da je to nešto što ju jako vezuje uz djetinjstvo i uz rodni kraj.

Na tvrdnju da se možemo ponositi ovakvim manifestacijama, spajajući novo i staro, predsjednica je potvrdno odgovorila. “Apsolutno, ovo je ključ razvoja turizma, današnji moderni turisti ne traže više samo sunce i more, to nije dovoljno. Oni traže ne samo prekrasnu prirodu, koju je Bog podario i sve kulturne spomenike koje imamo, već i oživljavanje nacionalnih, starih narodnih običaja, koji su za njih prekrasni,” kazala je dodavši da smatra da bi “mnogi turisti uživali da i oni malo gaze grožđe.”

Na upit o razvoju vinodolskog kraja, predsjednica je kazala da bi se mogao razviti upravo na poljoprivredi. “Mislim da upravo u EU možemo naći tu nišu za sigurne biološke proizvode, tlo je ovdje čisto, nekontaminirano, proizvodnja je tradicionalna i mislim da imamo sve preduvjete za uspjeh,” rekla je.

Po usmenoj predaji iz doba hrvatske plemićke obitelji Frankopana, nakon završetka berbe u vinogradu se među beračicama birala Ružica, najljepša i najmarljivija djevojka. Ružicu bi ovjenčali vinovom lozom i uz zvuke narodnih glazbala odveli bi ju u grad. Po zapisima, posljednji put Ružica je, prije nego što je običaj obnovljen, izabrana 1880.

Današnja Ružica Vinodola obnovljena je na osnovi te predaje. Osmišljene su igre i natjecanja za Ružice, po uzoru na stare sajmove priređuje se prodaja ekoloških i ručno izrađenih proizvoda, vina i drugog, a cijelu manifestaciju prate tradicionalna jela, glazba i ples.

Završno natjecanje, kada će biti proglašena ovogodišnja Ružica Vinodola, bit će u subotu, 18. kolovoza.