Predsjednica: “Do 2100. more će prekriti dijelove Splita, Trogira…”

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji “Hrvatska kakvu trebamo” Večernjeg lista, govorila je o ekološkim problemima koji prijete Hrvatskoj u budućnosti.

Predsjednica je naglasila da treba pronaći globalno rješenje za globalni problem klimatskih promjena.

“Uskoro bismo mogli biti izloženi opasnostima od porasta razine mora, što je već egzistencijalno pitanje mnogih malih otoka diljem svijeta i cijelih država, ali i nekih hrvatskih otoka i priobalnih gradova. Procjenjuje se da će do 2100. godine razina Jadranskog mora porasti za gotovo pola metra i potopiti dijelove povijesnih gradova poput Splita, Trogira ili Dubrovnika”, rekla je predsjednica.

Također je upozorila na problem plastičnog otpada u vodi. Prisjetila se posjeta Dugom otoku.

“Kad smo ostali do plaže, ostala sam šokirana količinom smeća, posebno plastike, plastičnog otpada, koji se nagomilao na toj plaži tijekom zime, od juga, od valova, dakle, uglavnom iz država koje su na jugu Jadranskoga mora i s kojima smo počeli intenzivno razgovarati o rješavanju tog pitanja, ali isto, nažalost, što su mi rekli lokalni ljudi, neki od nautičara koji dolaze umjesto da vreće sa smećem odlažu u marinama bacaju ga u more”, rekla je Grabar-Kitarović, a prenosi Večernji list.