Predsjednica će u tišini iskazati pijetet ubijenim Židovima

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sljedeći tjedan odlazi u državnički posjet Izraelu, što će biti prvi posjet nekog hrvatskog predsjednika Izraelu na najvišoj razini, ističući da će predsjednica u tišini iskazati pijetet ubijenim Židovima.

Tijekom četiri dana, od nedjelje do srijede, predsjednica će se susresti s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom, premijerom Benjaminom Netanyahuom i predsjednikom Knesseta Yuli-Yoelom Edelsteinom. Tijekom posjeta Izraelu predsjednica će obići i Yad Vashem, memorijalni centar posvećen žrtvama Holokausta, navodi dnevnik.

U Izraelu su prije Kolinde Grabar-Kitarović tijekom svojih mandata bili i Stipe Mesić i Ivo Josipović, koji su dolazili u posjete niže diplomatske razine. Obojica su prilikom posjeta održala govore u parlamentu, Knessetu, u kojima su se ispričali židovskom narodu za zločine počinjene nad njihovim sunarodnjacima tijekom NDH. Predsjednica neće govoriti u Knessetu jer je u tijeku ljetna pauza, a protokol ne predviđa ni poseban govor u kojem bi se, s obzirom na to daje riječ o prvom posjetu na toj razini, osvrnula na stradanja Židova u NDH, kada su bili žrtve progona, deportiranja i ubojstava, piše Jutarnji list.

Iskazat će pijetet u tišini neslužbeno je rečeno iz njezina ureda. No obnovit će se memorandum o suradnji na proučavanju Holokausta, koji s hrvatske strane potpisuju Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencij a za obrazovanje, a s izraelske Yad Vashem.