Predložen stečaj tvrtke Brune Orešara s više od 57 milijuna kuna duga

Izvor: N1

Financijska agencija (Fina) podnijela je prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad Orbis Holdingom d.o.o, tvrtkom nekadašnjeg tenisača i poduzetnika Brune Orešara, navodeći kako je taj dužnik do kraja srpnja imao evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u iznosu od čak 57,3 milijuna kuna.

Kako se navodi u prijedlogu Fine u ponedjeljak objavljenom na oglasnoj ploči zagrebačkog Trgovačkog suda, ta Orešarova tvrtka ima jednog zaposlenog te otvorene račune i oročen novac u dvije komercijalne banke. Osim toga Fina ne raspolaže drugim podacima o imovini Orbis Holdinga.

Tvrtka je osnovana u siječnju 1998. s temeljnim kapitalom od 4,1 milijun kuna, a kao jedini osnivač i predsjednik uprave u sudskom registru navodi se Bruno Orešar.

Kao prvi predmet poslovanja te tvrtke registrirane za graditeljstvo, trgovine i usluge navodi se vađenje ruda i kamena. Upravo je Orbis Holding, prema medijskim napisima, krajem 2012. bila jedna od prvih tvrtki u Hrvatskoj koja je zatražila predstečajnu nagodbu, odnosno pomoć države u konsolidaciji poslovanja.

Orbis Holding te njegovo vodstvo prozivalo se za fiktivne ugovore i izvlačenje novca iz Jadrankamena u kojem je Orešar bio predsjednik Nadzornog odbora, no pravomoćnom presudom bili su oslobođeni optužbi u tom slučaju.

Osim kao predsjednik uprave Orbis Holdinga, Orešar se u sudskom registru navodi kao osnivač, direktor ili član nadzornog odbora čak 17 tvrtki.