Povezite se

Crna Kronika

Pravosuđe 2018. u znaku lažnih SMS-ova, Todorića i Mamića

Objavljeno

-

Izručenje i zatvor nekada nedodirljivog Ivice Todorića, simbola hrvatske privatizacije i ortačkog kapitalizma, kao i bijeg nogometnog moćnika Zdravka Mamića uoči prve presude za izvlačenje novca na transferima nogometnih zvijezda obilježili su pravosudnu 2018. okrunjenu aferom lažnih SMS-ova čiji ‘krakovi’, osim što povezuju Todorića i Mamića, sežu do visokih političko-obavještajnih sfera.

Iako naizgled banalan slučaj lažiranih SMS-ova koji su uoči izricanja prve presude trebali poboljšati poziciju Zdravka Mamića, stvaranjem slike u javnosti da tadašnji glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan od osječkih sudaca zahtijeva osuđujuću presudu, zakomplicirao se kada je zbog izrade spornih poruka uhićen bivši policijski informatičar, a potom i vozač iz Ministarstva poljoprivrede koji je prijatelj i kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

Osječki Županijski sud je sredinom prosinca za još dva mjeseca produljio istražni zatvor bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi kojeg Uskok tereti za izradu lažih SMS poruka te Blažu Curiću, osumnjičenom da je Vargi dojavio da se zbog toga nad njim provode istražne radnje i da mu se sprema uhićenje.

Zbog lažnih SMS-ova otišla dva predsjedničina savjetnika

Krajem studenoga u medijima su objavljeni detalji Vargina istražnog iskaza u kojem osim o svom odnosu s Mamićem govori i o suradnji s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, Brkićem te bivšim savjetnikom predsjednice Republike Vladom Galićem koji je potom podnio ostavku „iz moralnih i etičkih razloga“. Brkić koji od početka odbacuje tvrdnje nekih medija da afera SMS vodi do njega nakon Galićeve ostavke prokomentirao je da ne želi sudjelovati “u tom cirkusu laži i konstrukcija”.

Afera lažnih SMS-ova dodatno je pogoršala i odnose Ureda predsjednice s Vladom koji su se, krajem godine, primirili odlaskom Mate Radeljića, još jednog predsjedničina savjetnika, kojega su mediji povezivali s aferom lažnih „Mamićevih“ SMS-ova.

Osim s ljudima iz svijeta politike iz Varginog je iskaza otkriven i njegov odnos s nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem, koji je također ispitan u ovoj istrazi zbog sumnje da je Varga izradio navodno SMS prepisku skupine “Borg”.

Suradnja s Vargom Todoriću je trebala pomoći kako bi se iz Londona, gdje se našao kada je protiv njega pokrenuta istraga zbog izvlačenja preko milijardu kuna iz Agrokora, prikazao žrtvom političkog progona.

Iako je tvrdnje o političkom progonu izgovorio i na londonskom sudu Todorić je 7. studenoga izručen Hrvatskoj, točno godinu dana od uhićenja u Londonu po zahtjevu hrvatskog tužiteljstva koje ga sumnjiči zbog “nepripadne imovinske koristi” od milijardu i 142 milijuna kuna.

Istraga u slučaju Agrokor produljena do svibnja 2019.

Istraga protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića te 12 Agrokorovih menadžera i revizora pokrenuta u studenome 2017. nakon godinu dana produljena je za novih šest mjeseci i trebala bi biti dovršena do svibnja 2019.  

Uz Todorića i sinove istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i zabranu napuštanja Zagreba.

Prva presuda Mamiću i bijeg u Međugorje

Nekoliko mjeseci prije Todorićeva povratka Hrvatsku je, uoči izricanja prve presude, napustio Zdravko Mamić koji je 6. lipnja na osječkom Županijskom sudu proglašen krivim za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz “Dinama” te je osuđen na šest i pol godina zatvora.

Njegov brat Zoran osuđen je na četiri godine i 11 mjeseci, bivši “Dinamov” direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca  zatvora.

Iz Međugorja gdje živi nakon bijega iz Hrvatske Mamić je presudu osječkog suda nazvao krivotvorinom i montažom, dok je za aferu SMS ustvrdio da se radi o “međustranačkom obračunu” u kojemu je osumnjičeni Franjo Varga bio “opsjednut” time da uništi Milijana Brkića.

Iako je za Mamićem Hrvatska raspisala tjeralicu, izručenje je izbjegao zahvaljujući činjenici da je rođen u BiH pa po toj osnovi ima i državljanstvo te zemlje koja ga trenutačno štiti od zatvora.

Presude Sanaderu i Bandiću, nastavak korupcijskih afera

Godinu na izmaku obilježila je još jedna osuđujuća, ali i jedna oslobađajuća nepravomoćna presuda bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu. Dvije i pol godine zatvora dosuđeno mu je u listopadu zbog ratnog profiterstva u slučaju Hypo, iako je od početka odbacivao optužbe da je od te austrijske banke primio proviziju kada je Hrvatska ratnih godina dobivala kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Istog dana Sanader je na istom sudu zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi da je oštetio HEP zajedno s bivšim vlasnikom Diokija Robertom Ježićem, nekadašnjim prijateljem, a potom i krunskim Uskokovim svjedokom na suđenju za primanje mita od direktora mađarskog MOL-a.

I to je suđenje 2018. krenulo iznova, a izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je 3. prosinca ponovno odredilo istražni zatvor šefu MOL-a Zsoltu Hernadiju kojemu je krajem listopada u odsutnosti počelo suđenje za davanje mita Sanaderu koji je zauzvrat mađarskoj naftnoj kompaniji navodno prepustio upravljačka prava u Ini.

Uz ta suđenja ni ove godine nije završilo ponovljeno suđenje u slučaju Fimi media, u kojem se Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci sudi za izvlačenje milijuna iz državnih institucija i tvrtki.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić 19. listopada oslobođen je optužbi da je oštetio grad ustupajući štandove udruzi U ime obitelji, zajedno sa svojim suradnikom, gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom “Tržnica Zagreb” Zdenkom Palac.

Nakon više pokušaja 2018. je počelo i suđenje za primanje mita bivšoj sisačko moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel, a godinu je kao i nekoliko posljednjih obilježio i niz dugotrajnih korupcijskih postupaka poput suđenja bivšem šefu Hrvatske gospodarske komore Nadanu Vidoševiću te nekadašnjem ministru i zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti.

Crna Kronika

Muškarac na zagrebačkoj Savici ubio brata pa sebe

Published

on

Dva mrtva muška tijela policija je u petak poslijepodne pronašla u zagrebačkom naselju Savica, a prema prvim informacijama riječ je o ubojstvu i samoubojstvu.

Zagrebačka policija potvrdila je da su tijela oko 15 sati pronađena u Ulici Vladimira Ruždjaka.

“Sumnja se u nasilnu smrt, najvjerojatnije se radi o ubojstvu i samoubojstvu”, kratko je izvijestila policija ne otkrivajući detalje.

Neslužbeno riječ je o zločinu u obitelji, točnije obračunu dvojice braće u kojem je jedan ubio drugoga pa potom i sebe.

Više podataka o događaju bit će poznato nakon očevida koji vodi zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Čelnik Janafa pod istragom, za gradonačelnike se čeka formalno skidanje imuniteta

Published

on

Na fotografiji Rafael Krešić, odvjetnik jednog od osumnjičenih. foto HINA

Uskok je u četvrtak navečer pokrenuo istragu protiv direktora Janafa Dragana Kovačevića i još desetorice okrivljenika dok se za dvojicu gradonačelnika iz redova vladajućeg HDZ-a i oporbenog SDP-a koji su i saborski zastupnici čeka da im Sabor sutra i formalno ukine imunitet.

Istraga protiv predsjednika Uprave Janafa i ostalih pokrenuta je temeljem kaznene prijave ‘policijskog Uskoka’ nakon cjelodnevnih pretraga i ispitivanja u tužiteljstvu.

Uz direktora Janafa istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek, dok se skidanje imuniteta čeka za HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića.

Prvookrivljeni Petek je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove, pri čemu su fingirani pozivni natječaji.

Petek u zamjenu za posao podmitio čelnika Janafa s 1,96 milijuna kuna

Tako je kao osnivač i stvarni voditelj tvrtke Elektrocentar Petek od rujna 2019. u Zagrebu predsjedniku uprave Janafa navodno dao 1,96 milijuna kuna u gotovini kao nagradu za osiguranje dodjele poslova čiji je investitor Janaf.

Kovačević je zatim u Janafov plan investicija uvrstio dva projekta, nakon čega je koristeći autoritet dugogodišnjeg čelnika tvrtke zatražio od dvojice direktora Sektora sigurnosti i zaštite te Sektora transporta nafte da poduzmu sve kako bi Petekovoj tvrtki osigurali dodjelu poslova.

Sektorski direktori pritom su prepustili dio natječajne dokumentacije za jedan od poslova.

Potom su između Janafa i trgovačkog društva prookrivljenog Peteka zaključena dva ugovora o izvođenju radova, svaki u vrijednosti od 20 milijuna kuna.

Peteka terete i da je od rujna 2019. do 18. rujna u Zagrebu i Novoj Gradiški s gradonačelnikom Nove Gradiške, dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih radnji potrebnih da se u postupku javnog nadmetanja izvođenje radova dodijeli zajednici ponuditelja tvrtki u kojoj je on stvarni voditelj jednog, a VII. okrivljeni odgovorna osoba drugog društva, dati 100.000 kuna.

Velikogorički gradonačelnik namjestio Peteku milijunski posao

Gradonačelnika Velike Gorice tereti se da je od rujna 2019. u Zagrebu i Velikoj Gorici u dogovoru s Petekom poduzeo sve radnje potrebne da se njegovoj tvrtki u otvorenom postupku jednog javnog nadmetanja procijenjene vrijednosti nabave 97,3 milijuna kuna dodijeli izvođenje tih radova.

Velikogorički gradonačelnik je pritom koristeći autoritet svoje funkcije i pozicije jedinog člana Skupštine velikogoričke Vodoopskrbe od predsjednika uprave Vodoopskrbe i naručitelja radova zatražio da manipulira predpostupkom i postupkom javnog nadmetanja, mijenjanjem dokumentacije sukladno zahtjevima Peteka i njegove konzultantice, tvrdi Uskok.

Između ostaloga je, dodaju, naložio okrivljenoj voditeljici odjela za EU projekte u Vodoopskrbi, da u sklopu postupka pojašnjenja i mogućih izmjena dokumentacije o javnoj nabavi na pitanja tvrtke prvookrivljenika i njegovih poslovnih partnera objavljuje one odgovore koje će joj dati devetookrivljeni kao i da mu da pitanja njihovih konkurenata radi otkrivanja njihovih ponuda.

Vodoopskrba i društvo u kojem je devetookrivljeni odgovorna osoba zaključili su pritom ugovor o tehničkoj evaluaciji ponuda zaprimljenih u okviru javnog nadmetanja i time trgovačkom društvu omogućili podnošenje cjenovno najpovoljnije ponude.

Gradonačelnika Velike Gorice terete i da je u dogovoru s Petekom pokrenuo postupak za raspisivanje novog javnog nadmetanja nakon što je poništeno prethodno javno nadmetanje za sustav javne rasvjete u Velikoj Gorici.

Potom je naložio djelatnicima Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet provođenje pozivnog natječaja, znajući da će sadržaj svih ponuda odrediti jedanaestookrivljeni i ponudu njegovog društva prikazati najpovoljnijom.

Fingirani pozivni natječaj

Taj okrivljenik je nakon provedbe fingiranog pozivnog natječaja u ime društva u kojem je odgovorna osoba s gradom Velika Gorica zaključio ugovor kojim mu je povjereno sastavljanje projektne dokumentacije, a zatim je s prvookrivljenim započeo s izradom projektne dokumentacije koju uslijed uhićenja nije do kraja kompletirao.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je da će se glasanje o skidanju imuniteta zastupnicima glasovati u petak 10 sati.

Uskok je u četvrtak navečer izvijestio da je istragu pokrenuo protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Ravnateljstvo policije izvijestilo je da je deset osumnjičenih predano ili će biti predano pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv 13 osumnjičenih osoba podnijela kaznenu prijavu.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Uskok potvrdio uhićenje Janafovog direktora Dragana Kovačevića

Published

on

Uskok je u četvrtak potvrdio uhićenje direktora Janafa Dragana Kovačevića ističući da su u tijeku uhićenja više osoba koje se, među ostalim, sumnjiči za trgovanje utecajem, davanje mita i nezakonito pogodovanje.

U priopćenju u kojem ne navodi identitete osumnjičenika, Uskok je dodao da je putem Državnog odvjetništva zatražio od Hrvatskog sabora skidanje imuniteta zastupnika kako bi se provele “zakonom predviđene radnje” nad dvojicom čelnika lokalne samouprave.

Riječ je o HDZ-ovu gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću i SDP-ovom gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću koji su ujedno i saborski zastupnici te ih štiti imunitet. Obojica su medijima kazali da nemaju nikakve veze s korupcijom. O zahtjevu za skidanjem imuniteta poslijepodne će odlučivati saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo.

Uskok je priopćio da se uhićenja i pretrage provode u suradnji s policijom nad više osoba za koje se sumnja da su počinile više kaznenih djela protiv službene dužnosti i to trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

”Nakon što osumnjičenici budu ispitani, Uskok će donijeti odluku o daljnjem postupanju, odnosno o pokretanju istrage u predmetnom slučaju o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena”, zaključio je Uskok.

Odvjetnik Dragana Kovačevića, Ivo Farčić, potvrdio je ranije da je Kovačević uhićen pod sumnjom u trgovinu utjecajem te da očekuje “pretraživanje još niza prostorija što će najvjerojatnije potrajati čitav dan”. Na pitanje očekuje li da će Kovačević tijekom dana biti ispitan na Uskoku, Farčić je kazao kako je vjerojatnije da će se to dogoditi sutra.

Mediji navode da je Kovačević osumnjičen da je primio 1,9 milijuna kuna mita od šefa tvrtke koja je od Janafa dobila posao vrijedan oko 40 milijuna kuna.

Pretrage, kako se doznaje, traju i u drugim gradovima, a prema neslužbenim informacijama uhićeno je ukupno 10 osoba, dok se za dvojicu osumnjičenih čeka skidanje saborskog imuniteta.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije