Pravobraniteljica: Zaštitimo djecu od pirotehničkih sredstava, petarde nisu igračke

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević pozvala je u srijedu roditelje na pojačanu pažnju i preventivno djelovanje kako bi se na najmanju mjeru smanjila mogućnost ozljeđivanja djece prilikom uporabe pirotehničkih sredstava.

“Unatoč dugogodišnjem upozoravanju na opasnost i upućenim pozivima roditeljima i djeci na izbjegavanje upotrebe pirotehničkih sredstava, ovih dana ponovno svjedočimo njihovom učestalijem korištenju uoči božićnih i novogodišnjih blagdana”, navodi pravobraniteljica u priopćenju, dodajući da već stižu i vijesti o teškim ozljedama djece.

Ističe da pirotehnička sredstva nisu igračke, već eksplozivna sredstva koja mogu biti vrlo opasna, osobito za djecu, te izazvati teške i trajne posljedice.

Petarde, prskalice, rakete i slična sredstva djeci mogu izgledati privlačno, njihovi bučni i svjetlosni efekti mogu za njih predstavljati uzbuđenje, ali djeca sama, naglašava Pirnat Dragičević, ne mogu procijeniti opasnost pri uporabi niti pravilno postupiti u slučaju nesreće.

“Djeca su posebno ranjiva skupina i roditelji im ne bi trebali kupovati pirotehnička sredstva, niti dopuštati da ih koriste bez nadzora”, poručila je pravobraniteljica za djecu.

Opasna sredstva kojima se djeca ozljeđuju u najvećem broju slučajeva su petarde, a najčešće vrste ozljeda su opekotine, no, događaju se i mnogo teže ozljede i stradanja djece.

Stoga i ove godine pravobraniteljica za djecu upućuje poziv roditeljima na pojačanu pažnju i preventivno djelovanje kako bi se na najmanju mjeru smanjila mogućnost ozljeđivanja djece na takav način.

Pirnat Dragičević pozvala je i sve odrasle, koji će u razdoblju kad je to dopušteno koristiti pirotehnička sredstva, da u svakom trenutku osobito vode računa da svojim ponašanjem ne ugroze djecu ni druge oko sebe.