Povezite se

Kolumne

Pravna država “na djelu”, odbijene optužnice protiv Kutle i Gucića zbog zastare

Objavljeno

-

Piše: PERO KOVAČEVIĆ

Sjećate li se Miroslava Kutle i Josipa Gucića? Obilježili su ovi tajkuni prosces pretvorbe i privatizacije u Hrvatskoj u devedesetim godinama prošlog stoljeća .

Obilježili su bolje rečeno pljačku i grabež u priči zvanoj pretvorba i privatizacija na „hrvatski način“. Dvadeset i pet godina od počinjenja kaznenih djela za koja ih se teretilo i poduzinja optužnica dočekali su presude i to istog dana.

Naravno nastupila je zastara. Općinski kazneni sud u Zagrebu, u dva odvojena postupka, objavio je presude po kojima su protiv Kutle i Gucića zbog zastare odbijene optužbe za zlouporabe u gospodarskom poslovanju. Naravno da se institucije pravne države neće upitati čijom“ zaslugom“ je nastupila zastara, a izgledno je da nitko i neće odgovarati zbog zastare.

Dapače još će država, odnosno porezni obveznici Miroslavu Kutli i Josipu Guciću morati naknaditi troškove postupka. Opet dolazimo do zaključka o stanju u pravosuđu i (ne)funkcioniranju institucija pravne države te da su u nas jedino organizirani organizirani kriminal i korupcija.

Kolumne

Pero Kovačević objasnio Plenkoviću što je suverenizam

Published

on

Piše: Pero Kovačević

Plenkoviću, evo što je suverenizam, a što Bruxelles i BORG grupa…

Na pisanje ove kolumne ponukala me jučerašnja izjava Andreja Plenkovića “da nema suverenističkije stranke od HDZ-a“. Naravno da mi je cilj odgovoriti mnogim koji uzimaju medijski prostor i govore o suverenizmu riječima Andreja Plenkovića,Dubravke Šujice i njegovih „poklonika“.

Plenkoviću, reći ću vam u najkraćim crtama i na najjednostavniji način što je to danas suverenizam i za što se mi zalažemo. Suverenizam znači svoj novac (dok ne odlučimo drukčije), neovisno pravosuđe, uređen pravni sustav, uređeno gospodarstvo, funcionalno uređena vojska, i opći (nacionalni) interes svih građana Hrvatske.

Cilj nam je da Hrvatski sabor donosi zakone u interesu hrvatskog čovjeka, ne u korist interesnih skupina i raznoraznih lobija. To znači da će se ovršni zakon donijeti u interesu hrvatskih građana, a ne ovršne mafije, da će se zakoni iz područja poljoprivrede donositi u interesu hrvatskih poljoprivrednika, a ne u korist agromafije i raznih kapitalističkih korporacija.

Suverenizam znači da će prijedloge zakona raditi najstručniji ljudi u Hrvatskoj, a ne “Borg grupa” ili lobisti interesnih skupina, da će institucije pravne države biti neovisne , stručne i profesionalne.
Jedan od najvažnijih ciljeva nam je stvoriti održivo gospodarstvo, to je jedini način da zadržimo mlade, pametne i školovane ljude, jer samo su oni budućnost našeg naroda i hrvatske države.

U Europskom parlamentu naši zastupnici Ruža Tomašić zalaže se za donošenje odluka u čijem su fokusu dobrobit i interesi hrvatskog naroda i hrvatske države, a ne raznih elitističkih grupa koje rade za tobožnje „nadnacionalne“ interese.

Cilj nam je ponovo osvijestiti važnost rada, razvijanje radne etike, rast potražnje i plaća unutar naših granica. Naši zastupnici neće ići u Bruxellles po svoje mišljenje, već će postupati u interesu hrvatskih građana i hrvatskih gospodarskih interesa. Bit će tamo za njih, a ne zbog sebe.

Eto, koliko su istinite riječi Andreja Plenkovića : “da nema suverenističkije stranke od HDZ-a“.
Njegov HDZ očito nije!?

Ucitavanje vijesti

Kolumne

Odluka Ustavnog suda o pravu istospolnih partnera na udomjavanje je protuustavna

Published

on

Piše: Pero Kovačević

Zamolio me veći broj naših hrvatskih građana da načinim kratku ustavnopravnu analizu zadnje presedanske odluke Ustavnog suda Hrvatske kojim je Ustavni sud priznao pravo istospolnim partnerima na udomljavanje.

Nakon izvršene analize utvrdio sam da je presedanska odluka Ustavnog suda Hrvatske o pravu istospolnih partnera na udomljavanje protuustavna. Zašto to tvrdim. Krenimo redom od nadležnosti i ovlasti Ustavnog suda, definicije odnosno pojma udomiteljstva,udomiteljske obitelji, udomljavanja djece do obitelji. Nadležnost Ustavnog suda Ustavni sud Republike Hrvatske: • odlučuje o suglasnosti zakona s Ustavom – Ustavni sud ukinut će zakon (ili pojedine njegove odredbe) ako utvrdi da je neustavan (v. članak 125. alineju 1. i članak 126. stavak 1. Ustava Republike Hrvatske te Odjeljak IV. (članci 35. do 61.) Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske) Udomiteljstvo Udomiteljstvo je oblik skrbi izvan vlastite obitelji kojim se korisniku (djetetu ili odrasloj osobi) osigurava smještaj i skrb u udomiteljskoj obitelji. Udomiteljska obitelj osigurava stanovanje, prehranu, čuvanje, odgoj, brigu o zdravlju i obrazovanju te druge potrebe korisnika. Smještaj u udomiteljsku obitelj prepoznat je kao prirodniji i humaniji oblik skrbi u odnosu na smještaj u ustanovu, budući da se temelji na načelima obiteljskog okruženja, održivosti socijalnih veza i uključenosti samog korisnika. Udomiteljska obitelj korisnika prihvaća kao svojeg člana, korisnik dobiva osjećaj pripadnosti obitelji, te se stoga u novije vrijeme teži smještavanju korisnika upravo u udomiteljske obitelji.

Udomiteljska obitelj je obitelj koja ima dozvolu za obavljanje udomiteljstva, a čine je udomitelj, njegov bračni ili izvanbračni drug i drugi srodnici s kojima udomitelj živi u zajedničkom kućanstvu. Udomljavanje djece Djeca koja se smještavaju u udomiteljske obitelji najčešće su djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi – djeca bez roditelja, djeca koju roditelji zanemaruju ili zlorabe roditeljske dužnosti, djeca žrtve obiteljskog nasilja, te djeca s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem.

Obitelj Obitelj je osnovna društvena jedinica zasnovana na zajedničkom životu užeg kruga krvnih srodnika, u kojoj se sjedinjuju biološko-reproduktivne, ekonomske i odgojne funkcije. Obično se sastoji od jednog ili dva roditelja i njihove djece. Obitelj mogu sačinjavati i članovi koji nisu nužno u krvnom srodstvu, primjerice prilikom usvajanja djece. U obitelj pripadaju: roditelji, djeca, unuci, djedovi i bake, tj. svi koji su rođeni u obitelji i svi koji su postali članovi obitelji preko sklapanja braka. Muškarac i žena s jednim ili više djece predstavljaju tzv. nuklearnu obitelj, koja se često ugrađuje u veće “molekule” tzv. proširene obitelji.

Zaključno Ustavni sud Hrvatske nema zakonodavne ovlasti, nije nadležan niti ovlašten propisivati zakonske odredbe što je u svojoj odluci o priznavanju prava istospolnih partnera na udomljavanje učinio. Poseban je pravni paradoks taj što Ustavni sud u izreci odluke zapravo utvrđuje da je Zakon o udomiteljstvu ustavan,te ne ukida i ne stavljanja van snage niti jednu osporenu odredbu Zakona o udomiteljstvo. Nakon ovog pravnog paradoksa Ustavni sud si protuustavno uzima pravo zakonodavca te u biti priznavajući pravo isotospolnim partnerima na udomljavanje djece uzima ulogu Hrvatskog sabora. Naravno da Ustavni sud nije zakonodavac i stoga je protustavna odluka o priznavanju prava isotospolnim partnerima na udomljavanje djece. Daljni, vrlo opasan pravni pradoks je taj što Ustavni sud ,u biti, skrb o djeci u udomiteljstvu drži javnom uslugom odnosno poduzetničkim pravom te onda izvodi pravo istospolnim partnerima na udomiteljstvo.

Jedino pravno rješenje da Hrvatski sabor ospori ovu prtustavnu odluku Ustavnog suda je taj da dade autentično tumačenje odredbi Zakona o udomiteljstvu tko ima pravo na udomljavanje i pod kojim uvjetima.

Ucitavanje vijesti

Kolumne

General Sačić: Zlotvori bešćutni, nemoralni, protuprirodni,okrutni,nečasni- tzv. ustavni suci…

Published

on

Nakon što je Ustavni sud objavio u petak odluku u kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u “javnoj usluzi udomljavanja”, odnosno da i Gay parovi imaju isto to pravo, “gromogasno” se javio umirovjeni general Žejko Sačić. Evo pročitajte:

Zlotvori bešćutni, nemoralni, protuprirodni…okrutni, nečasni- tzv. ustavni suci…Zar je ijednom normalnom čovjeku, tradicionalnih životnih nazora, u Hrvatskoj uopće pojmljivo ,shvatljivo…(osobito odgovornoj majci,ocu..djedu,baki…) da jedno nezaštićeno ,nemoćno ljudsko biće, konkretno nečije dijete( koje čeka udomljenje i život u nekoj odgovornoj obitelji) , bude prepušteno (nekakvom suludom “odlukom” Ustavnog suda) svakodnevnom životu…razvoju,”odgoju”..psihofizičkom razvoju .. u nekoj kući,stanu ,. sa dvije odrasle ,muške osobe koje se međusobno javno vole,izmjenjuju “nježnosti”. .intimni su… spavaju zajedno u istoj sobi…i žele biti bliski,odgovorni “roditelji” ,udomitelji, tom djetetu….(glumiti tate ili mame”,obitelj” ) ??? Kako će ga oblikovati…školovati, hoće li tom dijetetu omogućiti vjeronauk..građanski odgoj..što će biti s njim u pubertetu,adolescenciji ?

Pa, tko treba i mora u ovom našem društvu ,u ovoj državi Hrvatskoj, nešto pametno, mudro, znanstveno, zaštitnički..dugoročno blagotvorno, reći u ime dobrobiti ,u ime zaštite temeljnih životnih interesa tog djeteta?

Što ako i kad nešto krene krivo..po zlu? Kakve će biti posljedice po opće zdravlje tog djeteta…? Tko će to prvi uvidjeti, u kojoj fazi tog okrutnog ,nesmiljenog – tzv.roditeljskog “eksperimenta”..??? Tko će tada i kako odgovarati ? Zar tome služi…, ili, jel to svrha Istanbulske konvencije i uz nju tzv.interpretativne izjave?

Zar to znači da osobe homoseksualne orijentacije, pored postojećih, apsolutno neupitnih ustavom zagarantiranih ljudskih prava i sloboda, imaju i još jedno, dodatno, samo za njih iskreirano , ekskluzivno i neotuđivo – “pravo na ( nečije) djete” ???

Ucitavanje vijesti

Najčitanije