Pozvao na mirenje u Ogulin, u stranci depresija, miriše na debakl…

U SDP-u, unatoč nekoliko mjeseci primirja, i dalje vriju unutarstranačke borbe.

Zakopavanje ratne sjekire i još jedan novi početak, očekuju u vrhu stranke, mogao bi se dogoditi na team buildingu kojeg će SDP 12. i 13. siječnja održati u Ogulinu, piše tportal.

Na stranačkom druženju koje će u Ogulinu okupiti prošireno Predsjedništvo i Klub zastupnika SDP-ovci bi trebali probistriti stranačke politike i koordinirati rad u Saboru za sljedećih nekoliko mjeseci. Riječ je o politikama vezanim uz gospodarstvo, socijalu i mlade, na kojima je SDP radio i posljednjih nekoliko mjeseci, a neke zakonske inicijative uputio i u saborsku proceduru.

No, iako namjere zvuče hvalevrijedno, čini se da bi se stranačko okupljanje moglo pretvoriti u debakl i ne izroditi rezultate. Naime, već se od nekih saborskih zastupnika može čuti da se u Ogulinu ne namjeravaju ni pojaviti, a drugi dio, bilo da pripada tzv. Bernardićevoj ili nekoj drugoj struji, nije pretjerano optimističan u postizanje ikakvog primirja.

“Prošli team building bio je teški fijasko. Ima puno ljudi koji se pitaju što bi Bernardić uopće htio, kad sve već znamo. On ne može ništa ponuditi osim svoje ostavke. Pozvao je na team building Klub zastupnika na čijim se sjednicama uopće ne pojavljuje. Kad ljude zove u Ogulin, oni se logično pitaju želi li on još jedan fajt i praviti žrtvu od sebe”, kaže jedan SDP-ov zastupnik, koji smatra da bi bilo bolje da se okupljanje uopće ne dogodi jer će se svesti samo na svađe.

Prva bi mogla eskalirati oko rada samog Kluba zastupnika, za kojeg već postoje kritike da nije dovoljno aktivan te da njegove zakonske inicijative, ako i postoje, ne dolaze do izražaja.

U Ogulinu će, uvjereni su svi s kojima je razgovarao tportal, sigurno biti i riječi o padu rejtinga, koji se spustio na samo 18,9 posto, a drugu poziciju koju trenutno drži SDP, pokušava dohvatiti Živi zid. Komentirao je to na Twitteru i SDP-ov zastupnik Joško Klisović. ‘Not good! Not good! SDP treba kadrovski, statutarni i programski reset. Ljude koji bude nadu građanima i u stanju su odlučivati i riječi pretočiti u djela. To ću tražiti na svim stranačkim sastancima i ponuditi reformski put’, poručio je Klisović.

Slično se jučer oglasio i Mirando Mrsić, koji krivnju za loš rejting SDP-a vidi u stranačkom vodstvu.

Uz sve to sve se glasnije zazivaju i izbori u županijskim organizacijama, u koje se ubraja i Zagreb. Već više od godinu dana zagrebački SDP nema predsjednika, a kad će biti izbori za novog čelnog čovjeka, još nije jasno. Naime, iako su sukladno Statutu trebali biti održani do kraja godine, još ranije su odgođeni, kako bi se prije toga ‘osvježio’ i promijenio sam Statut i to na konvenciji, koja je trebala biti održana također do kraja godine.

Konvencija je sada pomaknuta za kraj ovog mjeseca, no upitno je, sve se češće može čuti, hoće li i tada biti održana. Naime, izmjene Statuta još nisu gotove, a kako trebaju proći i sjednicu Predsjedništva i Glavnog odbora, teško je povjerovati da će SDP-ovci sve to stići.