Poznata imena tko će zamijeniti izabrane zastupnike

Imena predsjednika 30 saborskih odbora trebala bi se znati tek krajem utorka, nakon što završe sastanci i sjednice saborskih stranaka i klubova, poglavito najvećih HDZ-a i SDP-a, a poznate su zamjene za HDZ-ove zastupnike koji odlaze u izvršnu vlast.

Klub HDZ-a, koji s partnerima, ima većinu u Hrvatskom saboru, sastaje se kasno poslijepodne. Na Klubu ćemo dogovoriti imena, važno je da to učinimo za četiri odbora nužna za konstituiranje Sabora: za Ustav, za zakonodavstvo, za izbor i imenovanja i za Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP)  rekao je Hini Ante Sanader aktualni i budući potpredsjednik Sabora iz redova HDZ-a.

 Ti su odbori, odnosno predsjednička mjesta u njima, u ‘kvoti’  16 odbora koji su pripali HDZ-u, odnosno strankama saborske većine, oporba je dobila 14 odbora.

 Podjela predsjedničkih mjesta na tragu je one iz 9. saziva, što znači da saborskoj većini, uz četiri spomenuta, pripadaju predsjednička mjesta i u odborima za vanjsku politiku, za financije, za gospodarstvo, za Hrvate izvan Hrvatske, za ratne veterane, za prostorno uređenje, za obrazovanje, za regionalni razvoj, za pomorstvo, za informiranje i medije te u Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kojim uvijek predsjeda zastupnik iz redova nacionalnih manjina, a u posljednjem sazivu to je bio Milorad Pupovac.

 U 10. saborskom sazivu, koji se konstituira u srijedu, HDZ će imati i predsjedničko mjesto u Odboru za poljoprivredu, koji je do sada imala oporba. Kao kompenzaciju, HDZ je oporbi prepustio Odbor za europske poslove.

 Kasno poslijepodne sastaje se i Klub SDP-a, a Nikša Vukas ističe da je njegova stranka napravila sve što je trebala napraviti prije konstituiranja Sabora.

 „Manje-više je sve završeno, sve smo konzultirali i danas u 17 sati ćemo donijeti i odluku“, rekao je Vukas na Hrvatskom radiju.
 Naglasio je da Arsen Bauk, za sada, ostaje predsjednik Kluba SDP-a u Hrvatskom saboru, a sve drugo će se dogovoriti na Klubu.

 DP Miroslava Škore dobio je predsjednička mjesta u odborima za obitelj, mlade i sport te u Odboru za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu te tri potpredsjednička mjesta u odborima. Koga će istaknuti za te dužnosti također će se znati tijekom utorka, nakon stranačkih sastanaka.

Most NL pripala su predsjednička mjesta u odborima za ravnopravnost spolova te u ‘Antikorupcijskom vijeću’, a po neslužbenim informacijama Vijećem će predsjedati Nikola Grmoja, a odborom Marija Selak Raspudić.

HDZ: Poznato tko će zamijeniti izabrane zastupnike

 Tijekom utorka bit će definitivno poznato i tko od izabranih zastupnika neće biti u novom saborskom sazivu, odnosno tko će biti njihove zamjene.

Za HDZ, u kojemu 26 zastupnika odlazi u izvršnu vlast ili obnaša neke druge dužnosti nespojive sa zastupničkom, imena su poznata.

Premijera Andreja Plenkovića, ministricu Ninu Obuljen i državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonka Milasa mijenjat će Ljubica Lukačić, Ivan Ćelić i Mario Kapulica, ministra Gordana Grlića Radmana Darko Sobota.

 Zamjena ministru Darku Horvatu je Ljubomir Kolarek, županu Ivanu Anušiću načelnik općine Draž Stipan Šašlin, Josipu Škoriću gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

 Umjesto ministara Zdravka Marića, Maria Banožića i Josipa Aladrovića u Sabor će Ljubica Maksimčuk, Josip Šarić i Anamarija Blažević, župana Danijela Marušića mijenjat će Ankica Zmaić.

 Umjesto ministara Davora Božinovića, Tome Medveda i Tomislava Ćorića  u Sabor će Krešimir Ačkar, Marija Jelkovac i Domagoj Ivan Milošević, a umjesto Olega Butkovića Josip Borić koji ostaje i potpredsjednik Kluba HDZ-a.

 Umjesto Kalmete Nikolina Baradić

 Ministra Ivana Malenicu mijenjat će Branka Juričev-Martinčev, Nediljka Dujića Josip Begonja, Luku Brčića Vinko Zulim, Božidara Kalmetu Nikolina Baradić, a Marijana Kustića Anita Pocrnić-Radošević.

 Umjesto ministra Vilija Beroša u zastupničke klupe će Jure Brkan, umjesto župana Blaženka Bobana imotski gradonačelnik Ivan Budalić, umjesto splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare Danica Baričević, a Antu Mihanovića mijenjat će Ante Bačić.

 DP Miroslava Škore izvijestio je da će umjesto Krešimira Bubala i Marija Radića u Sabor njihovi zamjenici Stipo Mlinarić Ćipe i Daniel Spajić.