Povezite se

Politika

Poznata imena tko će zamijeniti izabrane zastupnike

Objavljeno

-

Imena predsjednika 30 saborskih odbora trebala bi se znati tek krajem utorka, nakon što završe sastanci i sjednice saborskih stranaka i klubova, poglavito najvećih HDZ-a i SDP-a, a poznate su zamjene za HDZ-ove zastupnike koji odlaze u izvršnu vlast.

Klub HDZ-a, koji s partnerima, ima većinu u Hrvatskom saboru, sastaje se kasno poslijepodne. Na Klubu ćemo dogovoriti imena, važno je da to učinimo za četiri odbora nužna za konstituiranje Sabora: za Ustav, za zakonodavstvo, za izbor i imenovanja i za Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP)  rekao je Hini Ante Sanader aktualni i budući potpredsjednik Sabora iz redova HDZ-a.

 Ti su odbori, odnosno predsjednička mjesta u njima, u ‘kvoti’  16 odbora koji su pripali HDZ-u, odnosno strankama saborske većine, oporba je dobila 14 odbora.

 Podjela predsjedničkih mjesta na tragu je one iz 9. saziva, što znači da saborskoj većini, uz četiri spomenuta, pripadaju predsjednička mjesta i u odborima za vanjsku politiku, za financije, za gospodarstvo, za Hrvate izvan Hrvatske, za ratne veterane, za prostorno uređenje, za obrazovanje, za regionalni razvoj, za pomorstvo, za informiranje i medije te u Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kojim uvijek predsjeda zastupnik iz redova nacionalnih manjina, a u posljednjem sazivu to je bio Milorad Pupovac.

 U 10. saborskom sazivu, koji se konstituira u srijedu, HDZ će imati i predsjedničko mjesto u Odboru za poljoprivredu, koji je do sada imala oporba. Kao kompenzaciju, HDZ je oporbi prepustio Odbor za europske poslove.

 Kasno poslijepodne sastaje se i Klub SDP-a, a Nikša Vukas ističe da je njegova stranka napravila sve što je trebala napraviti prije konstituiranja Sabora.

 „Manje-više je sve završeno, sve smo konzultirali i danas u 17 sati ćemo donijeti i odluku“, rekao je Vukas na Hrvatskom radiju.
 Naglasio je da Arsen Bauk, za sada, ostaje predsjednik Kluba SDP-a u Hrvatskom saboru, a sve drugo će se dogovoriti na Klubu.

 DP Miroslava Škore dobio je predsjednička mjesta u odborima za obitelj, mlade i sport te u Odboru za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu te tri potpredsjednička mjesta u odborima. Koga će istaknuti za te dužnosti također će se znati tijekom utorka, nakon stranačkih sastanaka.

Most NL pripala su predsjednička mjesta u odborima za ravnopravnost spolova te u ‘Antikorupcijskom vijeću’, a po neslužbenim informacijama Vijećem će predsjedati Nikola Grmoja, a odborom Marija Selak Raspudić.

HDZ: Poznato tko će zamijeniti izabrane zastupnike

 Tijekom utorka bit će definitivno poznato i tko od izabranih zastupnika neće biti u novom saborskom sazivu, odnosno tko će biti njihove zamjene.

Za HDZ, u kojemu 26 zastupnika odlazi u izvršnu vlast ili obnaša neke druge dužnosti nespojive sa zastupničkom, imena su poznata.

Premijera Andreja Plenkovića, ministricu Ninu Obuljen i državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonka Milasa mijenjat će Ljubica Lukačić, Ivan Ćelić i Mario Kapulica, ministra Gordana Grlića Radmana Darko Sobota.

 Zamjena ministru Darku Horvatu je Ljubomir Kolarek, županu Ivanu Anušiću načelnik općine Draž Stipan Šašlin, Josipu Škoriću gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

 Umjesto ministara Zdravka Marića, Maria Banožića i Josipa Aladrovića u Sabor će Ljubica Maksimčuk, Josip Šarić i Anamarija Blažević, župana Danijela Marušića mijenjat će Ankica Zmaić.

 Umjesto ministara Davora Božinovića, Tome Medveda i Tomislava Ćorića  u Sabor će Krešimir Ačkar, Marija Jelkovac i Domagoj Ivan Milošević, a umjesto Olega Butkovića Josip Borić koji ostaje i potpredsjednik Kluba HDZ-a.

 Umjesto Kalmete Nikolina Baradić

 Ministra Ivana Malenicu mijenjat će Branka Juričev-Martinčev, Nediljka Dujića Josip Begonja, Luku Brčića Vinko Zulim, Božidara Kalmetu Nikolina Baradić, a Marijana Kustića Anita Pocrnić-Radošević.

 Umjesto ministra Vilija Beroša u zastupničke klupe će Jure Brkan, umjesto župana Blaženka Bobana imotski gradonačelnik Ivan Budalić, umjesto splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare Danica Baričević, a Antu Mihanovića mijenjat će Ante Bačić.

 DP Miroslava Škore izvijestio je da će umjesto Krešimira Bubala i Marija Radića u Sabor njihovi zamjenici Stipo Mlinarić Ćipe i Daniel Spajić.

Politika

Dražen Barišić dao ostavku na dužnost predsjednika ŽO HDZ-a Zagrebačke županije

Published

on

Dražen Barišić dao je ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, izvijestili su u ponedjeljak iz HDZ-a.

Iz HDZ-a su podsjetili kako je Barišić svoj saborski mandat stavio u mirovanje te da je povjerio obavljanje poslova iz djelokruga gradonačelnika Velike Gorice svom zamjeniku.

Budući da je podnio ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, Županijski odbor će, kao nadležno tijelo, iz svojih redova izabrati vršitelja dužnosti predsjednika do izbora novog vodstva Županijske organizacije, stoji u priopćenju.

Ucitavanje vijesti

Politika

SDP: Počinitelji nasilja nad ženama ne dobivaju primjerenu kaznu

Published

on

Zagreb, 21.9.2020 - Ususret Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina s predstavnicama Foruma žena SDP-a položio je cvijeće i zapalio svijeće kod Općinskog građanskog suda u Zagrebu u spomen na tri žene ubijene tijekom brakorazvodne parnice 1999. g. Na slici Maja Sporiš i Zlatko Komadina.

Obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina i predstavnice Foruma žena SDP-a u ponedjeljak su položili cvijeće i zapalili svijeće kod zagrebačkog Općinskog građanskog suda te su upozorili na lošu sudsku praksu budući da počinitelji nasilja nad ženama ne dobivaju primjerenu kaznu.

Predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš podsjetila je da svake godine obilježavaju tužnu obljetnicu u spomen na tri ubijene žene i teško ranjenu ženu u maloj sudnici tijekom brakorazvodne parnice 1999. i istaknula kako “novo normalno” u društvu treba podrazumjevati borbu protiv nasilja, borbu za solidarnost, toleranciju, slobodu i ravnopravnost žena i muškaraca.

Ocijenila je kako zakoni i zakonski okvir nisu loši i jednim dijelom su usklađeni s Istanbulskom konvencijom, ali da sve “pada” u sudskoj praksi.

“Svjedoci smo stalnih situacija i događanja kada se umanjuju kazne počiniteljima i kada se fokus stavlja na olakotne umjesto otegotne okolnosti za počinitelja te se time ne može dobiti primjerena kazna za počinjeno nasilje”, rekla je Sporiš.

Također, izrazila je i nezadovoljstvo što je Hrvatska uložila rezervu na odredbu Istanbulske konvencije u kojoj se traži odšteta žrtvama zbog propusta države u funkcioniranju njezinih institucija.

Smatra kako do promjene situacije i suzbijanja rodno utemeljenog nasilja neće doći dok država ne počne sama trošiti troškove odštete žrtvama za počinjeno nasilje koje je npr. rezultiralo smrću a rezultat je propusta institucija države.
Komadina je rekao kako se ne smije dogoditi da žena zbog nasilja ide u azil a nasilnik ostane kod kuće.

“Nasilnik mora ići u zatvor, a žena mora ići kući. To je ono što moramo provesti u praksi”, kazao je.

Mato Oraškić je 22. rujna 1999. u maloj sudnici prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. U spomen na to trostruko ubojstvo obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ucitavanje vijesti

Politika

Ministarstvo branitelja: Petokraka u Rijeci je neprihvatljiva

Published

on

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja ocijenili su u ponedjeljak kako je isticanje simbola zvijezde petokrake u Rijeci neprihvatljivo jer je pod tim simbolom izvršena agresija na Hrvatsku i počinjeni su brojni zločini tijekom Domovinskog rata.

Ministarstvo branitelja poštuje slobodu izražavanja, ali smatra da je isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo zbog svih žrtava koje su stradale.

“Isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo nam je zbog svih naših žrtava, posebno kada znamo kako se tim činom otvaraju rane obiteljima čiji su najmiliji poginuli pod tim simbolom”, stoji u priopćenju.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja smatraju da je taj performans bio politička provokacija.

“Budući da je u tom performansu sudjelovao i gradonačelnik Grada Rijeke, smatramo kako je riječ o političkoj provokaciji koja je uznemirila ne samo hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata nego i brojne građane te kako se takvim činom potiču ideološke podjele u društvu”, stoji u priopćenju.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” u obliku oko tri metra velike petokrake zvijezde postavljena je u nedjelju na krovu Riječkog nebodera u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije