Požega: Smanjuju se prirez i porez na potrošnju, građani neće plaćati vrtić a poduzetnici zakup prostora

U skladu s naporima na nacionalnoj razini za suzbijanje ekonomskih šteta nastalih kao posljedice epidemije koronavirusa (COVID-19), požeški gradonačelnik Darko Puljašić sastao se dana 20. ožujka s predstavnicima gospodarskog sektora kako bi raspravili uvođenje mjera za pomoć građanima i poduzetnicima koji su pogođeni Odlukom o zabrani rada Nacionalnog stožera civilne zaštite.

– U ovim kriznim vremenima želimo pokazati kako smo prijatelji našim poduetnicima i kako ćemo im nastojati pomoći u ovim teškim trenucima u kojima se svi trenutno nalazimo. Na tjednoj bazi održavat ćemo sastanke s gospodarstvenicima s područja Grada i donositi odluke koje će biti u smjeru pomaganja gospodarstva. Grad Požega poduzima sve mjere kako bi se širenje koronavirusa i kriza držale pod kontrolom. – kazao je gradonačelnik Puljašić.

Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Požege gradonačelnik će predložiti donošenje odluke o smanjenju prireza za 3%, smanjenje poreza na potrošnju s 3% na 1%. Građani će biti oslobođeni plaćanja naknada za vrtiće, škole i školski obrok. U dogovoru s privatnim vrtićama Grad Požega će i dalje snositi svoj dio troškova, kako bi se očuvala radna mjesta te kapaciteti vrtića. Poseban naglasak stavit će se na pomoć ugostiteljima koji će biti oslobođeni plaćanja svih troškova zakupa, poslovnih prostora i javnih površina u razdoblju nekorištenja, sukladno Odluci nacionalnog stožera o zabranama.

Grad Požega uvest će se i odgode te obročne otplate potraživanja prema fizičkim i pravnim osoba, a kamate neće biti obračunate. Sukladno odlukama nadležnih ministarstava, postupit će se po pitanju spomeničke rente i turističkih pristrojbi. Kada je u pitanju komunalna naknada, želja i namjera Grada Požege je participirati u smanjenju i poduzet će sve potrebne mjere, no dužni smo čekati odluku Vlade RH o naknadi za uređenje voda, koja je sastavni dio uplatnice koju građani dobivaju za komunalanu naknadu. Nadamo se što bržem pronalasku rješenja po kojemu ćemo u najkraćem vremenu i postupiti.

– Molim naše sugrađane da, bez obzira na dob i trenutno zdravstveno stanje te na činjenicu da u Požegi još uvijek nema prisutnosti virusa COVID – 19, slušaju i pridržavaju se uputa Nacionalnog stožera koji ulaže velike napore i radi vrlo stručan i kvalitetan posao kako bi nas sve zajedno zaštitili koliko god je moguće u ovim izazovnim i teškim vremenima. – dodao je gradonačelnik Puljašić.