Povezite se

Vijesti

Požega- Raste broj novozaraženih u županiji, u obradi rekordan broj uzoraka

Objavljeno

-

Još uvijek nisu poznati rezultati svih uzoraka na koronavirus koji su u petak uzeti od rekordnog broja građana Požeško-slavonske županije, njih više od 250,  potvrdio je u petak navečer na izvanrednoj konferenciji za novinare epidemiolog u županijskom Zavodu za javno zdravstvo Ante Vitalia.  

S današnjih više od 250,  broj uzetih uzoraka u toj županiji premašit će 2.000, rekao je Vitalia i dodao da se zbog velikog broja uzoraka rezultati današnjih testiranja očekuju kasnije večeras lii rano ujutro.

Lokalni portal 034 je pak iz svojih izvora kasnije večeras objavio da je prema rezultatima testiranja do 21 sat  broj novozareženih povećan za 13 u odnosu na jutro  te ih je večeras 58.  Testiranje se obavlja u  požeškoj bolnici.

Vitalia je na konferenciji za novinare rekao i da su 422 osobe u samoizolaciji, a riječ je o osobama koje bi bile u kontaktu s novootkrivenim osobama.

“Ono što je nama bitno s epidemiološke strane je da znamo sve kontakte zaraženih osoba te tako znamo da se 37 osoba zarazilo  od  jedne obitelji, odnosno dvije osobe koje su došle iz inozemstva”, rekao je Vitalia.  Riječ je o dvije osobe, povratnicima iz  Njemačke.

Dodao je da je jedna zaražena osoba povezana s noćnim klubovima u Zagrebu, a tri slučaja s jednom svadbom na području grada Zagreba.

Od 45 pozitivnih osoba, tri su zbrinute u bolnici, a ostale su kućnoj izolaciji, naveo je Vitalia. Rekao je i kako očekuje da će se sljedećih  dana povećati broj osoba zaraženih koronavirusom, a nakon toga bi  broj  trebao padati.

Potvrdio je i kako je veći broj djelatnika jednog trgovačkog centra iz Požege u samoizloaciji, a nekoliko osoba iz centra je pozitivno. S tim u svezi donesena je odluka o zatvaranju toga centra na 15 dana, rekao je.

 Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Vedran Neferović ocijenio je kako su građani Požeško-slavonske županije pokazali odgovornost jer su odgodili brojna privatna događanja koja su trebala biti održana.

“Za svaku pohvalu je i da će jedno crkveno događanje koje okuplja velik broj vjernika biti reducirano i to je pokazatelj odgovornosti”, rekao je Neferović.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je ustvrdio da stanje u županiji nije kritično, ali da je ozbiljno.

“Puno me je naših građana danas zvalo. Ne želimo praviti paniku nego smiriti stanovništvo. Čuo sam puno prijedloga, od onih za potpuno zatvaranje županije do mišljenja gospodarstvenika koji se tome protive. Zdravlje građana nam je primarno te ćemo suglasno večerašnjim rezultatima testova donijeti i neke odluke, tražiti i stav nacionalnog stožera”, najavio je Tomašević.

Zbog koronoavirusa do 14. srpnja je zatvoren Trgovački centar KTC u Požegi. Uprava te tvrtke o tome je obavijestila sve poslovne partnere. “Zbog pojave virusa i ostvarenih kontakata djelatnika sa zaraženim osobama  radi sigurnosti kupaca i djelatnika bit će do 14. srpnja zatvoren Robni centar Požega, stoji u obavijesti tvrtke. Mjera je poduzeta na osnovu preporuke epidemiološke službe Požeško-slavonske županije, a poduzimaju se sve potrebne mjere zaštite objekta, zaposlenika i potrošača u skladu sa stručnim mišljenjima, stoji u obavijesti.

Tech

Prisluškuju vas, prate vas: Evo kako sigurno koristiti smartphone, ovo na mobitelu morate isključiti

Published

on

Ako koristite mobilni telefon, morate imati na umu da vas uvijek netko može pratiti jer dok je god telefon povezan s mobilnim mrežama, postoji zapis vaše lokacije, komentirao je upozorenje oko korištenja smartphone koje je objavila američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) stručnjak za sigurnost Patric Wardle. Iz NSA kažu i preporučuju svim zaposlenicima vladinih agencija i vojnom osoblju da isključe i deaktiviraju neke od usluga koje često svakodnevno koristimo, uključujući Bluetooth, WiFi i opciju pronalaženja telefona u slučaju njegova gubitka.

Također, od velike je važnosti za korisnike da isključe lokacijske podatke koji su iznimno važni i moraju se zaštititi. Oni mogu otkriti broj korisnika na određenoj lokaciji, putem njih mogu se pratiti kretanje korisnika i opskrbe, rutina dnevnih kretanja korisnika i članova organizacija te se, zahvaljujući tim podacima, mogu otkriti neke poveznice između korisnika i lokacija kakve se na drugi način ne bi mogle otkriti, upozoravaju iz NSA.

Iz sigurnosne agencija naglašavaju kako im je jasno kako su geolokacijske opcije od krucijalne važnosti za mobilnu komunikaciju, kao i da su njihovi prijedlozi zaštite korisnika, odnosno njihove privatnosti i sigurnosti, za većinu njih nepraktični. Npr. pri korištenju karata i navigaciji jasno je kako moramo koristiti lokacijske postavke, koje su nužne i za praćenje naših sportskih aktivnosti poput trčanja i bicikliranja.

No uvijek postoji mogućnost da se tih podataka o lokaciji i kretanju koje prikupljaju aplikacije i oglašivački servisi te se prikupljaju u masivne baze podataka, dokopaju i neke treće strane koje bi ih mogle iskoristiti protiv korisnika, državnih organizacija, kompanija itd. Na Ars Tehnici podsjećaju i na servise koji prikupljaju i prodaju informacije o lokacijama bazirane na lokacijama baznih stanica i mobilnih operatora, kao i na činjenicu da je korisnike moguće pratiti čak i kad su isključeni mobilni podaci jer se lokacija može pratiti putem WiFija i Bluetootha.

oš jedan savjet iz NSA odnosi se na ponašanje korisnika na društvenim mrežama na kojima ne bi trebali objavljivati informacije o lokacijama, a upozoravaju i na mogućnost “curenja” lokacijskih informacija putem navigacije u automobilima, nosivim uređajima, IoT uređajima itd.

Iako je riječ o savjetima usmjerenim prvenstveno ljudima koji rade u vojsci ili surađuju s vojskom, jasno je kako se isti sigurnosni principi vrijede za sve korisnike, kao što je i jasno da, ako bi poštovali ta upozorenja, ne bi mogli koristiti veliki broj opcija na pametnim telefonima.

Izvor: ZIMO

Ucitavanje vijesti

Svijet

Na dražbu idu pronađene Gandhijeve naočale

Published

on

Par naočala koje su pripadale Mahatmi Gandhiju bit će ponuđen na dražbi nakon što su cijeli vikend ‘provele’ u omotnici koja je napola stršila iz poštanskog sandučića jedne engleske aukcijske kuće.

Osoblje aukcijske kuće ‘East Bristol Auctions’ pronašlo ih je u ponedjeljak u običnoj omotnici u svojemu poštanskom sandučiću.

Aukcionar Andrew Stowe je kazao da su naočale, koje bi na dražbi mogle postići cijenu višu od 15.000 funta, najvredniji predmet u posjedu njegove aukcijske tvrtke. 

Dodao je da je vlasnik naočala “zamalo doživio srčani udar” kad mu je rekao njihovu vrijednost.

“Netko ih je u petak navečer ubacio u naš poštanski sandučić. Ondje su ostale do ponedjeljka, a omotnica je napola virila iz sandučića. Jedan od mojih kolega predao mi je omotnicu, kazavši da u pisanoj poruci piše kako je riječ o Gandhijevim naočalama”, ispripovijedao je Stowe.

“Bacio sam pogled na naočale, pročitao poruku i pomislio kako je to baš zanimljivo te nastavio s ostalim dnevnim zadaćama. No kad sam krenuo istraživati, zamalo sam pao sa stolca otkrivši da su pozlaćene naočale okruglih okvira kakve je nosio karizmatični indijski borac za ljudska prava uistinu pripadale Gandhiju. Nazvao sam mladića koji nam ih je poslao u omotnici i rekao bih da je zamalo doživio srčani udar kad sam mu kazao koliko vrijede”, rekao je Stowe.

Mladić koji je poslao naočale Stoweu je otkrio da se one u njegovoj obitelji prenose s generacije na generaciju, a donio ih je rođak koji je Gandhija upoznao tijekom posjeta Južnoj Africi dvadesetih godina prošlog stoljeća. 

“Provjerili smo datume i sve se podudara, čak i datum kad je Gandhi počeo nositi naočale. Riječ je o jednim od prvih koje je nosio, jer je dioptrija prilično mala”, rekao je.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Brojni strani radnici stradali u eksploziji u Bejrutu još nisu identificirani

Published

on

Brojni strani radnici i vozači kamiona koji su nestali i za koje se pretpostavlja da su stradali u razornoj eksploziji u Bejrutu otežavaju identifikaciju žrtava, rekao je gradski guverner.

„Mnogo je nestalih koje ne možemo identificirati. Među njima su vozači kamiona i strani radnici”, rekao je guverner Bejruta Marwan Abboud televiziji Al Jadeed. Ta tijela nitko ne identificira, to je težak posao za koji treba vremena, zaključio je Abboud.

Sirijska vlada izvijestila je da je među 158 ljudi za koje je potvrđeno da su poginuli u eksploziji u bejrutskim lučkim skladištima oko 45 sirijskih državljana. Sirijci su u Libanonu najzastupljeniji strani radnici koji su zaposleni u građevinarstvu, poljoprivredi i prijevozu.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije