Požega- Raste broj novozaraženih u županiji, u obradi rekordan broj uzoraka

EPA

Još uvijek nisu poznati rezultati svih uzoraka na koronavirus koji su u petak uzeti od rekordnog broja građana Požeško-slavonske županije, njih više od 250,  potvrdio je u petak navečer na izvanrednoj konferenciji za novinare epidemiolog u županijskom Zavodu za javno zdravstvo Ante Vitalia.  

S današnjih više od 250,  broj uzetih uzoraka u toj županiji premašit će 2.000, rekao je Vitalia i dodao da se zbog velikog broja uzoraka rezultati današnjih testiranja očekuju kasnije večeras lii rano ujutro.

Lokalni portal 034 je pak iz svojih izvora kasnije večeras objavio da je prema rezultatima testiranja do 21 sat  broj novozareženih povećan za 13 u odnosu na jutro  te ih je večeras 58.  Testiranje se obavlja u  požeškoj bolnici.

Vitalia je na konferenciji za novinare rekao i da su 422 osobe u samoizolaciji, a riječ je o osobama koje bi bile u kontaktu s novootkrivenim osobama.

“Ono što je nama bitno s epidemiološke strane je da znamo sve kontakte zaraženih osoba te tako znamo da se 37 osoba zarazilo  od  jedne obitelji, odnosno dvije osobe koje su došle iz inozemstva”, rekao je Vitalia.  Riječ je o dvije osobe, povratnicima iz  Njemačke.

Dodao je da je jedna zaražena osoba povezana s noćnim klubovima u Zagrebu, a tri slučaja s jednom svadbom na području grada Zagreba.

Od 45 pozitivnih osoba, tri su zbrinute u bolnici, a ostale su kućnoj izolaciji, naveo je Vitalia. Rekao je i kako očekuje da će se sljedećih  dana povećati broj osoba zaraženih koronavirusom, a nakon toga bi  broj  trebao padati.

Potvrdio je i kako je veći broj djelatnika jednog trgovačkog centra iz Požege u samoizloaciji, a nekoliko osoba iz centra je pozitivno. S tim u svezi donesena je odluka o zatvaranju toga centra na 15 dana, rekao je.

 Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Vedran Neferović ocijenio je kako su građani Požeško-slavonske županije pokazali odgovornost jer su odgodili brojna privatna događanja koja su trebala biti održana.

“Za svaku pohvalu je i da će jedno crkveno događanje koje okuplja velik broj vjernika biti reducirano i to je pokazatelj odgovornosti”, rekao je Neferović.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je ustvrdio da stanje u županiji nije kritično, ali da je ozbiljno.

“Puno me je naših građana danas zvalo. Ne želimo praviti paniku nego smiriti stanovništvo. Čuo sam puno prijedloga, od onih za potpuno zatvaranje županije do mišljenja gospodarstvenika koji se tome protive. Zdravlje građana nam je primarno te ćemo suglasno večerašnjim rezultatima testova donijeti i neke odluke, tražiti i stav nacionalnog stožera”, najavio je Tomašević.

Zbog koronoavirusa do 14. srpnja je zatvoren Trgovački centar KTC u Požegi. Uprava te tvrtke o tome je obavijestila sve poslovne partnere. “Zbog pojave virusa i ostvarenih kontakata djelatnika sa zaraženim osobama  radi sigurnosti kupaca i djelatnika bit će do 14. srpnja zatvoren Robni centar Požega, stoji u obavijesti tvrtke. Mjera je poduzeta na osnovu preporuke epidemiološke službe Požeško-slavonske županije, a poduzimaju se sve potrebne mjere zaštite objekta, zaposlenika i potrošača u skladu sa stručnim mišljenjima, stoji u obavijesti.