Požega – 27. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Svečana prisega 26. naraštaja dragovoljnih ročnika HV-a

Obuka 27. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Oružanim snagama RH počela je u petak u Požegi, u Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske, izvijestili su iz Ministarstva obrane RH.

U ovom naraštaju dragovoljnog vojnog osposobljavanja prihvaćeno je 344 ročnika od kojih su 285 ročnika i 59 ročnice. 

Program dragovoljnog vojnog osposobljavanja počeo je prihvatom kandidata i potpisivanjem ugovora o dragovoljnom vojnom osposobljavanju s Ministarstvom obrane.

Ročnicima predstoji tjedan dana prilagodbe, te upoznavanja i savladavanja vojničkih sposobnosti i vještina predviđenih Programom obuke i ocjenjivanja.

Ročnici će na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provesti osam tjedana u Središtu za temeljnu obuku.

Prva faza obuke u trajanju od dva tjedna provodi se u požeškoj vojarni 123. brigade HV-a, a druga faza obuke provodi se i u vojarni 123. brigade “Požega” i na Logističkom vježbalištu “Glavica” i strelištu “Novo Selo” u terenskim uvjetima u trajanju od pet tjedna. Posljednja, treća faza obuke u trajanju od jednog tjedna provodi se ponovno u vojarni u Požegi, priopćeno je iz MORH-a.

Tijekom obuke ročni vojnici obučavaju se iz slijedećih programskih područja: Rukovanje osobnim oružjem, Kretanje, Komuniciranje, Zaštita, Reakcije, Vojna služba, Tjelovježba i Psihološka priprava ročnika.

Dragovoljni ročnik koji uspješno završi obuku stječe vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te samim time ispunjava jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu.

Završetak obuke i otpust ročnika 27. naraštaja dragovoljnog vojnog osposobljavanja planiran je 9. travnja 2020. 

Od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008.  do 2019. godine, oko 8700 ročnika uspješno je završilo program dragovoljnog vojnog osposobljavanja, ističu iz MORH-a.