Požar u HE Plat: Pojačana potraga za trećim nestalim radnikom, ali još bez rezultata

HE Dubrovnik/Izvor/DUlist

Koordinirana, opsežna pretraga kopna i mora na dubrovačkom području   kako bi se pronašao treći radnik Hidroelektrane Dubrovnik, trajala je cijelu noć od četvrtka na petak, a intenzivirala se u ranim jutarnjim satima, no za sada bez rezultata, izvijestila je u petak dubrovačka policija.

Beživotno tijelo jednog nestalog radnika pronađeno je u četvrtak oko 14 sati u odvodnom kanalu hidroelektrane, a drugog oko 21,50 sati na obali mora u Cavtatu.

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske jutros je priopćeno da se teren pretražuje s mora i kopna, a usmjeren je na širi akvatorij Župskog i Cavtatskog zaljeva te priobalni pojas. U pretrazi sudjeluju brojni vatrogasci, policijski službenici, ronioci Specijalne policije iz Splita, Interventna jedinica policije i mještani.  Priobalni pojas pretražuje se s dva policijska plovila.

U požaru koji je u četvrtak ujutro oko 9 sati izbio u Hidroelektrani Dubrovnik, šest osoba lakše je ozlijeđeno, od čega je troje prevezeno u dubrovačku bolnicu. Tri su osobe nestale, od kojih su dvije tijekom popodneva i večeri pronađene u beživotnom stanju, a za jednom se još traga.

Načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević izjavio je jučer kako je sve ukazivalo da su trojica djelatnika, koji nisu uspjeli izaći iz HE, pred vatrenom stihijom skinuli dio odjeće i ušli u odvodni kanal, zbog čega je fokus pretraživanja bio odvodni kanal.

Potraga je nastavljena i u noćnim satima, ali u smanjenom opsegu. U izjavi za Hinu Pavličević je istaknuo  kako je brod pomorske policije u potrazi na moru i u priobalju, a određena tehnička sredstva postavljena su i ispred tunela i lukobrana.

“U akvatoriju pred hidroelektranom su i pripadnici specijalne policije, a kad se upoznaju sa svim tehničkim uvjetima, te kad se zatvore ventili, najvjerojatnije će u petak ujutro zaroniti. Uz to, pregledat ćemo još jednom čitavu strojarnicu, jedan poseban ulaz s gornje strane objekta”, objasnio je sinoć Pavličević.

 Vatra u HE Dubrovnik je izbila jučer ujutro na samom kraju tunela koji je dugačak oko 500 metara, a požar su gasili vatrogasci posebno osposobljeni i s posebnom opremom za takve okolnosti i vrstu požara.

 Prema Pavličeviću, zaposlenici hidrocentrale bili su obučeni kako postupati u slučaju izvanrednih situacija. “Postoje razni planovi evakuacija i zaštitna oprema. Utvrđeno je da pojedini dijelovi zaštitne opreme nedostaju, što znači da su oni uzeli tu opremu i da se njome koriste. Naravno, pitanje je koliko je zaštitna oprema mogla pomoći u ovakvoj situaciji”, naglasio je.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić rekao je jučer Hini da su trojica lakše ozlijeđenih djelatnika dovezeni u bolnicu jer su se nagutali dima te su izvan životne opasnosti.

Na gašenju požara koji je lokaliziran oko 13 sati sudjelovali su vatrogasci JVP Dubrovački vatrogasci, DVD-ovi Konavle i Župa dubrovačka te DIP Dubrovnik. Uzrok požara, koji je nastao na samom kraju tunela dugačkog oko 500 metara, još uvijek je nepoznat. Očevid požarišta slijedi po završetku potrage, a obavit će ga vještaci MUP-ova Centra za forenzična ispitivanja Ivan Vučetić uz potporu protupožarnog inspektora dubrovačke policije.