Povezite se

Crna Kronika

Požar u HE Plat – Simović: Najveći izvor topline u strojarnici iza kontrolnog punkta

Objavljeno

-

Zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović izjavio je u petak da je tijekom gašenja požara u kompleksu hidroelektrane (HE) u Platu termokamera pokazala najveći izvor topline od 260 stupnjeva Celzija u dijelu strojarnice iza kontrolnog punkta.

Simović je na konferenciji za novinare ispred HE istaknuo da je požar u potpunosti pod kontrolom te da više nema izdimljavanja, ali su vatrogasci preventivno na požarištu.

“Obišli smo s policijom cijeli kompleks i objasnili policiji sve kroz što smo prošli tijekom intervencije. Kroz noć smo se uključili u potragu za nestalom osobom na području Cavtata, a tijekom jutra smo pomagali roniocima na ulazu u tunel, gdje nismo pronašli nestalog. Slijedi nam potraga na još jednom dijelu cavtatskog akvatorija“, rekao je Simović.

U požaru su stradala tri radnika HE. Beživotno tijelo prvog radnika pronađeno je u četvrtak oko 14 sati u odvodnom kanalu hidroelektrane, a drugog oko 21,50 sati na obali mora u Cavtatu. Za trećim se još traga.

Po saznanjima vatrogasaca, ogromni dimni val pojavio se velikom brzinom, po čemu Simović zaključuje da je došlo do neke reakcije, ali nije siguran je li riječ o eksploziji.

“Gorio je kabelski vod, a vatra je onda prešla u garderobu. Glavni dijelovi elektrane su ipak ostali u funkciji. Nestali su se spustili na najniži dio, sva im je odjeća dole, i vjerojatno su probali izdržati što više. Bili su svjesni da je upitno hoće li preživjeti skakanjem u vodu, budući da je dotok vode još uvijek bio velik”, rekao je.

Ovo je jedna od naših najtežih i najzahtjevnijih intervencija. Ni na jednom se katu ništa nije vidjelo. Uspjeli smo doći do svake prostorije, a koristili smo i ventilatore, pojasnio je Simović.

Pronađena dva aparata za disanje

Napomenuo je kako su dva izolacijska aparata za nesmetano disanje u zadimljenim prostorijama pronađena kraj skinute odjeće.

“Uzeli su ih i koristili, a po kolegama saznajem da su pokušali i gasiti požar. Ako ste mirni, s tim možete izdržati do 30 minuta”, dodao je Simović.

Načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević izjavio je kako za trećim nestalim djelatnikom traje neprekidna potraga, punim intenzitetom, a sudjeluje više desetaka policijskih službenika, HGSS, Lučka kapetanija, javne i druge vatrogasne postrojbe te mještani, dok je medicinski tim u pripravnosti.

“Dojavu o pronalasku tijela drugog djelatnika u Cavtatu dobili smo od mještana. Zato se potraga proširila na akvatorij župske i cavtatske uvale, te će se širiti i dalje, ako vremenski uvjeti to budu dozvoljavali”, izjavio je Pavličević.

Istaknuo je kako su u petak ujutro sa svim činjenicama o nesreći upoznati predstavnici DORH-a i policije, a očevid pod vodstvom Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku, kojim će se utvrditi uzrok i dinamika požara, počeo je oko 10 sati.

Crna Kronika

Umro Josip Biljan načenik PU Ličko senjske

Published

on

Josip Biljan/Nacionalno

Danas je iznenada u Gospiću umro načenik PU Ličko senjske Josip Biljan (58).

Josip Biljan načelnikom PU Ličko senjske imenovan je 2017. godine na petogodišnji mandat. U Gospić je na mjesto  načelnika PU ličko-senjske došao iz Prihvatnog centra Ježevo u kojemu je bio voditelj 13 godina.

Rođen je u Gospiću (Mašaluk) gdje je i živio do odlaska na fakultet, ali se uvijek vraćao u svoju rodnu Liku.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Policija potvrdila da je u Savi pronađeno tijelo ubijenog 21-godišnjaka

Published

on

Zagrebačka policija u srijedu je potvrdila da je tijelo nedavno pronađeno u rijeci Savi, istočno od Zagreba, 21-godišnjak zbog čijeg je ubojstva uhićen 19-godišnji Osječanin.

Za to ubojstvo policija je 23. ožujka osumnjičila 19-godišnjaka kojega tereti da je na zasad neutvrđen način ubio dvije godine starijeg poznanika i potom njegovo tijelo bacio u rijeku.

Osumnjičeni je prema tvrdnjama policije 7. ožujka oko 17 sati doputovao iz Osijeka u Zagreb nakon čega se uputio na nasip u blizini naselja Prečko odakle je s mobitela nazvao žrtvu koju od ranije kratko poznaje i pozvao ga da dođe na to mjesto.

Na njegov poziv 21-godišnjak je ubrzo došao do nasipa, a nakon kraćeg razgovora spustili su se do obale rijeke Save gdje je 19-godišnjak, na za sada neutvrđen način, ubio 21-godišnjaka, a potom njegovo tijelo bacio u rijeku, utvrdila je policija.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 19-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku i protiv njega je podnesena kaznena prijava.

Pet dana kasnije 28. ožujka oko 14.30 sati u Strmcu Bukevskom je prolaznik uočio tijelo i to dojavio policiji.

Nakon obdukcije u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku policija je izvijestila da je u ponedjeljak 30. ožujka potvrđeno da se radi o ubijenom 21-godišnjaku.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

PUZ: Opljačkana banka u Maksimirskoj, nema ozlijeđenih

Published

on

Uz prijetnju vatrenim oružjem, u ponedjeljk ujutro je za sada nepoznati počinitelj opljačkao banku u zagrebačkoj Makimirskoj ulici, a pri tom nitko nije ozlijeđen, kratko je izvijestila policija.

Rabojništvo je počinjeno oko 10,30 sati, a za sada se ne zna koliko je novca oteo.

Policija provodi očevid i traga za razbojnikom.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije