Požar u Černobilu: Kijev u gustom dimu, rekordna zagađenost

Glavni grad Ukrajine obavijen je u petak gustim dimom koji se širi s požarišta u zoni neaktivne nuklearne elektrane u Černobilu, a zagađenost zraka izmjerena jutros u Kijevu bila je među najgorima u svijetu.

Kijev, grad s više od tri milijuna stanovnika, pogodila je u četvrtak navečer pješčana oluja izazvana udarima vjetra, nakon čega se nad grad nadvio gusti dim s jakim mirisom paljevine.

U petak ujutro Kijev se našao na vrhu ljestvice po zagađenosti zraka, govore podaci švicarske kompanije  specijalizirane za tehnologije koje poboljšavaju kvalitetu zraka IQAir.

Vlasti kao uzrok zagađenja navode šumske požare, posebice u zatvorenoj zoni oko Černobila, poprištu najgore nuklearne katastrofe u povijesti 1986. Bivša nuklearka nalazi se na oko 100 kilometara od Kijeva.

Zagađenosti su pridonijela i masovna paljenja osušene trave, praksa koja je uobičajena u ukrajinskim selima.

Služba za izvanredna stanja tvrdi da “nema nikakve kemijske ili radiološke prijetnje”, a nezavisni promatrači su također potvrdili da razina radijacije nije premašila dozvoljenu normu.

Vlasti su pozvale građane da ostanu kod kuće i zatvore prozore.

Šumski požar izbio je u Černobilu 3. travnja i  zahvatio je više od 100 hektara šume oko bivše nuklearke. Nakon više od 10 dana ugašen je utorak uz veliki angažman preko 400 vatrogasaca i uz pomoć helikoptera i aviona.