Požar kod Kistanja ušao u NP Krka i širi se prema Roškom slapu

Još nije ugašen veliki šumski požar kod Kistanja u Šibensko-kninskoj županiji. Požar je ušao u Nacionalni park Krka i noćas se širio prema Roškom slapu. Na terenu je oko 240 vatrogasaca i pripadnika Oružanih snaga.

Na području Laškovice prema Roškom slapu ima otvorene vatre. Očekuju se kanaderi koji bi sanirali rubna dijelove požarišta prema nacionalnom parku Krka sanirali. Oko manastira Krka, kod Kistanja imamo izdimljavanja i kasnije će stići i tu zračne snage.

To su dva žarišta koja su trenutačno najaktivnija na području Kistanja prema Roškom slapu. Gori i na području Matasa te Zelića. Uz vatrogasce na terenu je oko 50 pripadnika Hrvatske vojske, rekao je o trenutačnoj situaciji na terenu Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Na kompletnoj liniji koja je gorila posljednja dva dana nema opasnosti za objekte i to je ono najbitnije,dodao je.

Pomoć u ljudstvu i tehnici poslana je iz Primorsko-goranske županije, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Ličko-senjske, Zagrebačke i Grada Zagreba.

Zbog požara je jučer kasno poslijepodne preventivno bilo evakuirano 16 osoba iz naselja Verovići, koje su se predvečer vratile u svoje domove, te tri iz naselja Krnete. U Kistanjama je poslijepodne održan krizni sastanak. Šibensko-kninski župan Goran Pauk proglasio je stanje velike nesreće za područje županije. Na sastanku je bio i ministar obrane Damir Krstičević.