Povratnici iz inozemstva: Imali smo dobru plaću, ali ne i život

Izvor: Dražen Prša

Zbog odlaska u inozemstvo ove se godine sa Zavoda za zapošljavanje odjavilo 851 osoba, a vratilo se i prijavilo njih 892. Mnogi tamo odu tražeći ispunjenje svojih želja i mogućnosti zarade, ali zbog rata i pandemije cijene su porasle, a radno vrijeme odužilo, prenosi Večernji list.

U Njemačku je značajan broj Hrvata kroz dugi niz godina otišao kako bi pronašao mjesto za sebe, ostvario svoje ciljeve i zaradio. Mnogi još razmišljaju u otiskivanju na putovanje. Sadmir Huseid vlasnik je restorana u Münchenu i traži radnike. Većina njegovih radnika su osobe iz Hrvatske i susjednih zemalja. “Njih 90 kod mene imaju hranu, smještaj, piće i plaća im je 3000-3500 bruto. Zavisi od poreza, na ruke dobiju 2000-2300”, kaže Sadmir Huseid za RTL Danas.
Zbog pandemije nedostaje radnika. Kaže kako se Hrvati koji dođu ne zadrže dugo. “Imam jednu djevojku iz Hrvatske, radi u šanku dva mjeseca. Kaže da ne može više i da se ne uklapa i u ponedjeljak se vraća u Hrvatsku. Da ovo nije posao za nju. Kaže da nije problem u plaći nego ne može živjeti samo na relaciji kuća-posao”, govori vlasnik restorana.

Lani se za Zavoda za zapošljavanje zbog odlaska u inozemstvo odjavilo 4570 osoba, a vratilo ih se i prijavilo 5225. U prva tri mjeseca ove godine zabilježeno je 851 odjava i 892 prijave. Enđi Adrijević Mladar vratila se u Sinj nakon pet mjeseci rada u Njemačkoj. Rekla je kako je imala dobrog poslodavca i plaću, ali ne i dobar život. “Shvatila sam da treba cijeniti više našu državu i mogućnosti koje imamo dolje jer jednako ovdje ulažemo trud u nešto što nije naše. Da taj trud uložimo dolje mislim da bi se puno bolje isplatilo, uz to da nas država malo potpomogne”, kaže Enđi za RTL Danas.