Povratak Milanovića: Osniva stranku, uz njega su Gotovina i Čermak, a i znatan broj poznatih političara

FaH

Bivši premijer i nekadašnji šef SDP-a, Zoran Milanović povukao iz politike, no mnogo je onih koji zagovaraju njegov povratak u politiku. “Zoki vrati se”, gotovo da je postala najponavljanija uzrečica na partijskim hodnicima, a ekipa s Iblerova trga očigledno ne mari previše na rasulo koje je upravo Zoki ostavio za sobom, napuštajući stranački život i prepuštajući stranku mladom Davoru Bernardiću.

Nespretni Bero nije se odveć uspješno ulovio u koštac s nagomilanim financijama i unutarstranačkim odnosima koji su sve samo ne kvalitetni, a podjednako teško padaju mu i politički obračuni s moćnim retoričarima, o čemu svjedoče ankete koje nedvojbeno ne idu na ruku SDP-u. U tom kršu i kaosu, Milanović koji formalno poručuje da ga politika ne zanima, formalno itekako vidi priliku za sebe.

Prema izvorima bliskima najvećoj oporbenoj stranci, Milanović itekako utječe na politički život njihove stranke te se i dalje sastaje s njemu lojalnim kadrovima. No, nema Zoki namjeru vratiti se na čelo Partije i oporavljati stranku kojoj ionako nema spasa. Naprotiv, s kvalitetnim kadrovima iz SDP-a namjerava osnovati novu stranku. Operativni dio posla prepustio je kumu Jošku Klisoviću koji bi novu stranku trebao povesti u nove pobjede, a u kvalitetnim je odnosima i s Orsatom Miljenićem te Peđom Grbinom, kojima bi trebao pripasti dio kolača, pa stoga ni ne čude njihovi nemilosrdni i učestali napadi na nespretnog Beru, piše Dnevno.hr

Da dio zastupnika okreće leđa SDP-u i njihovu trenutačnom rukovodstvu može se vidjeti i u Saboru, a očigledan je primjer bio glasovanje o novom šefu DORH-a, gdje su Grbin i Miljenić glasovali suprotno od Kluba zastupnika SDP-a. S novom strankom Milanović prije svega planira ići na skorašnje europarlamentarne izbore, a kao jedna od suradnica bivšeg premijera u političkim kuloarima spominje se i Sandra Švaljek te bivša ministrica Milanka Opačić, no ne i Mirando Mrsić koji se spominje kao rezervni igrač vladajućeg HDZ-a.

Nakon europskih izbora, bivši premijer kani se suprotstaviti aktualnoj predsjednici kao kandidat za šefa države, a vrlo dobro znade da za tako ozbiljan pothvat treba i financijsku injekciju pa na tom polju računa na starog druga Tedeschija, ali i na generala Čermaka s kojim prilično dobro surađuje i sada kao poduzetnik. Što god o Milanoviću mislili, jedno je sigurno – on je političku retoriku sasvim solidno savladao.

U skladu s time, svjestan je kako je utrka za predsjednika borba u kojoj mora ujediniti desno i lijevo krilo, što je strategija koju rabi i Grabar-Kitarović. U posljednjih nekoliko mjeseci, Milanović je obavio niz sastanaka sa socijaldemokratima i intelektualcima s te fronte koja bi trebala biti jamstvo njegova osnaživanja na ljevici, što pored zbivanja u SDP-u i nije neki kompleksan proces.

Pripreme da se osnaži na desnici održao je još onda kada se sastao s Klemmom i predstavnicima braniteljskih udruga, a karta na koju između ostaloga među desnim biračima namjerava igrati jest general Gotovina.

Dobro upućeni tvrde kako je Gotovina s Milanovićem u više nego prijateljskim odnosima, a karika koja ih je svojedobno povezala bio je Ante Kotromanović koji je prijatelj s generalovim najboljim prijateljem Željkom Dilberom.

Da Milanović doista može računati na diskretnu potporu prijatelja Gotovine svjedoči i činjenica da je upravo general s njime uživao u tunolovu, dok su se svojedobno branitelji prosvjednici iz Savske postrojavali pred stanom tadašnjeg premijera, a ovaj dvojac nerijetko se sretne i na nogometnim utakmicama te ljetovanjima. Uz Gotovinu, Milanoviću odnedavno društvo pravi i general Čermak koji navodno namjerava proširiti naftni biznis kupnjom INA-e, oko čega ga konzultira upravo Zoki Milanović.

Znakovit je susret koji su prije nekoliko mjeseci ovjekovječili i mediji, a na kojem je uz Gotovinu, Čermaka i Milanovića sudjelovao moćnik iz Zagrebačke banke Milivoj Goldstein. Zanimljivo je kako je Kotromanović stari Čermakov prijatelj koji je uostalom u njegovoj kompaniji i našao posao po odlasku iz politike.

“Vratit će se laste s tisuću momaka”, napisao je Kotromanović jednom prigodom na svojem Facebook profilu objavljujući fotografiju s Milanovićem. Vrijeme za povratak očito je tek djelom sazrelo. Pravi trenutak još se čeka jer u tijeku je formiranje pravog tima, piše Dnevno.hr