Povratak Kurza, najmlađega kancelara na svijetu

Kurtz, Merkel
Hina

Austrijski konzervativni kancelar Sebastian Kurz vraća se na dužnost u utorak, pošto je najmlađi demokratski izabran čelnik sklopio neočekivanu koaliciju sa Zelenima nakon propasti prijašnjega ekstremno desnog saveza.   

Obećavši “zaštititi klimu i granice”, 33-godišnji političar postat će kancelar vlade i dok to austrijski mediji nazivaju “egzotičnim” i “nevjerojatnim” bit će ovo prvi put da Zeleni dolaze na vlast u Austriji.

Kurzova Narodna stranka (OeVP) i Zeleni dogovorili su se prošli tjedan da vladaju zajedno nakon što se prijašnja administracija sa ekstremno desnim smjerom raspala, a i OeVP i ekološka stranka osvojile su ključne pobjede na prijevremenim izborima u rujnu. 

Savez namjerava zadovoljiti obje strane inzistirajući na tome da Austrija do 2040. bude ugljično neutralna te da također nastavlja svoje stroge protuimigracijske mjere.

Neki promatrači misle da bi savez mogao postati moguć model drugim europskim zemljama širom kontinenta koji se bori s populističkim stavovima, ali i klimatskim promjenama.

Kurz, čiji je konzervativni OeVP u vladi više od tri desetljeća  – branio je korak objasnivši da je to kombinacija “najboljega od dvaju svjetova”.

OeVP ima 10 ministara u novoj koaliciji, dok Zeleni imaju četiri sa stranačkim čelnikom Wernerom Koglerom, 58, koji je preuzeo mjesto zamjenika kancelara.

Među ministrima koji će dati prisegu u utorak, više od pola su žene, uključujući ministricu obrane, a mnogi su u 30-im i 40-im godinama.

Političar Zelenih i bivši aktivist vodit će prošireno ministarstvo okoliša, koje uključuje promet, energetiku i tehnologiju.

Zeleni su također nominirali otvoreno lezbijsku veteranku stranke za područje kulture, dok će pravna stručnjakinja bosanskoga podrijetla, koja je u Austriju došla kao dijete i kao izbjeglica, voditi ministarstvo pravosuđa.

Međutim, analitičar Johannes Huber ističe da su to, kao što “Kurz kaže u svakoj prigodi, vrlo različite stranke”, koje su uvijek bile suparnici prije nego saveznici na nacionalnoj razini – sve do sada.

Ekstremno desna Slobodarska stranka (FPO-e) – treća po snazi stranka u parlamentu nakon OeVP i Socijalnih demokrata (SPOe) – vrlo brzo je kritizirala Kurzov “zaokret ulijevo” i “opasan eksperiment” iz kojega “ništa dobra” ne može proizići za zemlju od 8,8 milijuna ljudi.

Stranački dužnosnici Zelenih rekli su da su napravili “bolan” kompromis da sklope sporazum s moćnim konzervativcima.

“Zeleni su vrlo pragmatični … Važno je je za stranku da preuzme odgovornost na nacionalnoj razini”, rekao je Huber.

Kurz je Austrijancima obećao stabilnu vladu koja će zemlju voditi sljedećih pet godina.

(Hina)