Povoljniji stanovi za liječnike koji ostanu u Varaždinu

D.Prša/Nacionalno

Hrvatska se suočava s odlaskom stanovništva u druge zemlje. Među onima koji masovno odlaze su i liječnici. Već sada mnoge bolnice muku muče s nedostatkom kadra. I sada više od njih tisuću traži papire za odlazak u inozemstvo. Kako bi prekinuli njihovo iseljavanje, varaždinska gradska vlast želi im osigurati – stanove.

Energetska obnova 83 milijuna kuna, objedinjavanje dnevnih bolnica 50 milijuna kuna neke su od investicija u varaždinsko zdravstvo. No, ostaje pitanje – što će zidovi kada ni Varaždin nije pošteđen odlaska liječnika? U posljednjih godinu dana otišlo ih je desetak.

Niske plaće nisu presudni razlog zbog kojeg hrvatski liječnici odlaze u inozemstvo. Presudni su uvjeti rada, na njih se i ovdje, u ovim bolničkim hodnicima također žale i varaždinski liječnici pa su mjerodavni odlučili poduzeti sve da ih zadrže.

Razradili smo  strategiju da liječnicima ponudimo povoljnije uvjete kreditiranja i povoljniju edukaciju, objasnio je Nenad Kudelić, ravnatelj Opće bolnice Varaždin.

Uključuje se i grad Varaždin odlukom da će gradske stanove liječnici dobiti po povoljnijim uvjetima.

Preostaje samo nada kako će profesionalni i osobni život “po mjeri čovjeka”, kakav im se nudi u Varaždinu, biti dovoljan za mlade stručnjake u naponu snage.