Povodom Dana grada Petrinje održana Svečana sjednica Gradskog vijeća

Povodom Dana grada Petrinje i blagdana Svetog Lovre, u Velikoj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma sinoć je održana Svečana sjednica petrinjskog Gradskog vijeća.

Predsjednica Gradskog vijeća, Magdalena Komes je istaknula kako je ova godina za Grad Petrinju vrlo značajna, prvenstveno zbog povijesnog aspekta jer Petrinja ove godine slavi 777 godina postojanja.

„Zahvaljujem svim uzvanicima što su uveličali svečanu sjednicu povodom Dana našega Grada, ovaj sastav Gradskog vijeća je još mlad, a specifična je situacija je u tome što je izvršna vlast suprotna od one u Gradskom vijećuodnosno u predstavničkom tijelu, i mislim da će to biti veliki izazov, ne samo za nas gradske vijećnike nego i za gradonačelnika i ne mislim da je to nešto loše, već prilika se se prožimamo kroz zajednički rad i da radimo za dobrobit građana“ – kazala je za Nacionalno predsjednica GV Grada Petrinje Magdalena Komes.

Dodala je da su nam naši preci ostavili teško izborena prava u naslijeđe, a mi smo imali pravo i dužnost izboriti se za njihovo očuvanje, ali i steći nova. No, mi smo učinili baš suprotno. U Petrinji su svim investitorima vrata bila zatvorena, gospodarstvo nam propada, tvornice nam se gase, a one koje još donekle dobro posluju gušimo raznim nametima, tako da je pitanje koliko će još i one opstati.

Podsjetila je na veliku žrtvu koju je Petrinja dala tijekom Domovinskog rata, te je pozvala nadležne da se središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti sljedeće godine održi upravo u Petrinji.

Nazočnima se obratio gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović kazavši da sve pozdravlja u ove dane kolovoza, najčasnije i najponosnije nama petrinjcima, u kojima slavimo Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskh branitelja, 26. Obljetnicu ZNG Petrinja, Dan oslobođenja Petrinjei blagdan Sv. Lovre, zaštitnika Grada Petrinje i Dan Grada Petrinje.

Podsjetio je gradonačelnik Dumbović i na dane Oluje, kazavši da je ona kraljica svih naših bitaka jer je tada oslobođena i Petrinja ali i ostali okupirani dijelovi Hrvatske.

Izdvojio je i ono što se čini na razvoju Grada Petrinje kazavši:

„Ne smijemo zaboraviti da se ovaj grad stvarao kroz stoljeća, da mu je svaka nova genareacija davala svoj pečat, a danas smo mi ti koji trebamo biti njegovi graditelji.

Smisao i shvrha našeg zajedničkog djelovanja je raditi u interesu grada i svih njegovih građana, stalno podizati kvalitetu života u našem gradu i upravo to činimo kroz različite projekte, posebno one koje financira EU, ali i Vlada RH. Brinemo o gospodarstvu, komunalnoj infrastrukturi, mladima, braniteljima, umirovljenicima, skupinama s posebnim potrebama“, kazao je Dumbović i dodao:

Razvoj Grada nose njegovi građani, a danas, kao i svake godine uspješne nagrađujemo i dodjeljujemo im priznanja i zahvalnice i time im dajemo do znanja da cijenimo njihov trud, postignuća i napor za boljitak naše zajednice.

„Pred Petrinjom je, u to sam čvrsto uvjeren lijepa budućnost. Danas gradimo Petrinju kao moderan europski grad, po mjeri njezinih građana, grad socijalne osjetljivosti, grad bez prepreka, grad visokog društvenog socijalnog i komunalnog standarda, grad suživota i tolerancije kojega mladi neće napuštati već u njemu ostajati i graditi svoju budućnost.

Hvala svim građankama  i građanima Petrinje, koji  su ponosni na ovaj grad u kojem su rođeni, sretni da u njemu imaju prilike živjeti  i koji se svakodnevno trude da oplemene sve potencijale koje ovaj grad ima. Zahvaljujem  svim našim gradskim poduzećima i ustanovama, hvala svim poduzetnicima i obrtnicima, koji se nose s teškim bremenom krize i čuvaju radna mjesta.

Mi smo graditelji sadašnjosti Petrinje ali i njezine budućnosti za generacije koje dolaze. Zato čuvajmo i izgrađujmo naš grad. Samo tako ćemo na ovim prostorima sačuvati našu povijest i kulturu, tradiciju i svoj identitet. Sretan ti tvoj Dan, jedini naš grade“, kazao je u prigodnom govoru gradonačelnik grada Petrinje Darinko Dumbović.

Bila je to prigoda da se nazočnima obrati i Sisačko moslavački župan Ivo Žinić koji je čestitao stanovnicima Petrinje njihov dan grada, dan oslobođenja ali i čestitati Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

„Petrinja je grad koji je dao puno hrvatskih branitelja, na žalost puno je branitelja i civila je poginulo, nešto manje od 600 poginulih, velika cijena je dana za današnju slobodu. Danas imamo velike mogućnosti za razvoj ovog grada, ovdje imamo specifičan slučaj da gradonačelnik dolazi iz jedne političke opcije a Gradsko vijeće iz druge političke opcije, ovdje vidimo jednu mladost, agilnost gdje predsjednika gradskog vijeća vidi razvoj grada na svoj način a gradonačelnik na svoj i vjerovatno će tijekom ove četiri godine biti jako zanimljivo u toj političkoj borbi, ali i u raznim projektima koje grad planira. Kao župan nastojim utjecati i ujediniti, stvoriti jedno zajedništvo i stvoriti krug prijateljstva i suradnje. Pozivam sve bez razlike na političku opredijeljenost na suradnju“, kazao je župan Sisačko moslavački Ivo Žinić.

U ime predsjednika Sabora nazočne je pozdravila saborska zastupnica Željka Josić koja je između ostalog kazala:

„U svoje osobno ime, u ime predsjednika Sabora Gorana Jandrokovića i svih saborskih kolega čestitam vam dan vašeg grada i zaštitnika Sv.Lovre. Ovih dana slavimo 22 godine Oluje i tom prilikom je oslobođena i Petrinja. Petrinja je ostala razorena, razrušena, a vrijedni ljudi, vrijedni petrinjci obnovili su svoj grad, svoje kuće. Cigle i beton ne bi značile ništa da duh petrinjaca se nije vratio na svoja ognjišta i na taj način je i vraćen kulturni identitet ovog grada“, kazala je saborska zastupnica Željka Josić.

Okupljenima se obratio i Radimir Čačić, župan Varaždinske županije koji je pozvao članove Gradskog vijeća i gradonačelnika da nađu zajedničke platforme, te poručuje kako je trenutak za zajedništvo.

„Jedan grad s tradicijom umjetnosti jednog Hegedušića, pa na kraju jednog od najvećih današnjih kipara, grada s ratnom tradicijom, imam čast i sada sjediti kraj brata ratnog heroja, to su ljudi kojima se treba diviti i kojima se na današnji dan treba posebno pokloniti. Ja vas pozivam na suradnju i na uspjeh u vremenu koje je pred nama“, rekao je Čačić.

U sklopu Svečane sjednice Zahvalnice su uručene Sonji Radman Livaja, za nesebičan doprinos u oslobođenju Grada Petrinje, Branku Šubiću, za izniman doprinos u promicanju istine o Domovinskom ratu, fra Petru Žagaru, za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine, mještanima Hrvatskog Čuntića za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine, Udruzi Đeram, za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine, Mateji Pereković, predsjednici Mjesnog odbora Brest, za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine, KUD-u „Pokupljanka“ za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine i Ivanu Pribiloviću, predsjedniku Mjesnog odbora Gora, za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine.

U ime svih dobitnika Zahvalnica zahvalio se Ivan Radošević. „Hvala Gradu i gradonačelniku, ali prije svega htio bih svima vama čestitati Dan grada, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti svim braniteljima. Mi se borimo kulturom, sa svime onime što je težina u jednom mjestu kao što je Hrvatski Čuntić, ali je to lakše kada Grad, trenutno ovaj gradonačelnik, prepoznaje naše potrebe i svaku put je tu blizu, za nas je to onda puno lakše“, rekao je Radošević koji se u ime svih mještana Hrvatskog Čuntića zahvalio na ovoj zahvalnici.

Ovogodišnje „Nagrade Grada Petrinje“ dodijeljene su Tonki Pezelj za istaknuto humanitarno i kulturno djelovanje na području Grada Petrinje, te Srećku Telaru za izniman doprinos u očuvanju i promicanju petrinjskog sporta.

„Plakete Grada Petrinje“ dodijeljene su Klubu žena Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Petrinja zbog dugotrajnog humanitarnog i kulturnog djelovanja, te promicanja i čuvanja kulturne baštine petrinjskog kraja, kao i Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Klub Mošćenica, za ukupan doprinos u organiziranju humanitarne pomoći socijalno ugroženim članovima udruge, te članovima njihovih obitelji.

U ime svih ovogodišnjih dobitnika nagrada zahvalila se upravo Tonka Pezelj, koja se na samom početku zahvalila petrinjskoj Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata što su ih predložili za ova vrijedna priznanja, kao što se zahvalila i Odboru za dodjelu priznanja Grada koji su prihvatili i podržali prijedlog Koordinacije. Ujedno je odgovorila na pitanje što ih to motivira i potiče na djelovanje u svom gradu.

„Možda je najosnovnije reći da je to ljubav i želja biti koristan, i ono pitanje što svaki čovjek sebi postavlja, a to je što ja mogu učiniti za opće dobro. Moramo njegovati temeljne ljudske vrijednosti, ljudskost, solidarnost, pomoć potrebnima, sačuvati od zaborava ono što se ne smije zaboraviti i one koje ne smijemo zaboraviti i pitati se uvijek, jesmo li mogli više, jesmo li mogli bolje. Da, uvijek se može i više i bolje“, rekla je Pezelj i dodaje kako se na našem području između Une i Kupe da bi se živjelo, moralo ginuti i to je stoljetna borba za opstanak.

Sjednicu su uveličali i Natalija Martinčević, posebna savjetnica Varaždinske županije kao i Varaždinski župan Radimir Čačić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Željka Josić kao i izaslanik premijera Ivo Žinić, njegov zamjenik Ivan Celjak, kao i zamjenica gradonačelnika Petrinje Viktorija Kaleb. Izaslanik ministra obrane bio je general pukovnik i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Drago Matanović, dok je Toni Petrović bio izaslanik ministra unutarnjih poslova. Na Sjednici su još bili predstavnici općina Topusko, Gvozd, Majur, Sunja, Lekenik i Donji Kukuruzari, kao i predstavnici gradova Hrvatska Kostajnica i Popovača.

Sjednicu su također uveličali predstavnici Hrvatske vojske, policije, gospodarstvenici, predstavnici nacionalnih manjina, mjesnih odbora, udruga, političkih stranaka kao i predstavnici crkvenih vlasti, kao i gradski, te županijski vijećnici. U glazbenom dijelu programa nastupili su Laura Sučec, te Pjevački zbor mladih „Mato Bučar“.