Povjerenstvo za Imunološki zavod utvrdilo 33 velika propusta

Nakon 6 mjeseci rada i 26 saslušanih svjedoka Saborsko istražno povjerenstvo za Imunološki zavod utvrdilo je 33 velika propusta. Devet članova jednoglasno je izglasovalo zaključke koje će raspraviti Sabor i poslati Vladi. U pola godine održane su 32 sjednice. Na njima je bilo po četvero od 15 članova, a prosječni član bio je na 9 sjednica.

Za propast Imunološkog kriva je nejasna nadležnost i nedostatak političke volje da se donese jasna odluka što sa Zavodom, a investicije su propadale pod čudnim okolnostima, ističe predsjednik povjerenstva Ivan Vilibor Sinčić. Veliku odgovornost, kaže, snose policija i Državno odvjetništvo koji nisu znali ili nisu htjeli prepoznati gospodarski kriminal.

“U isto vrijeme, u 30 godina imali ste sukob direktora i upravnog vijeća s nadzornim odborom, unutar NO-a sukob članova odnosno politika, jer je dio članova postavljao DUDDI, dio HZNO, dio HZZO, dio CERP. Imali ste i sukob sa samim vlasnikom, to je skupština. Kad su bile skupštine d.d.-a država je slala svoje predstavnike da glasaju, a oni su svjesno vukli svaki na svoju stranu.

Stvari oko koje se, recimo, direkor usuglasio s nadzornim odborom su padale na skupštini. Imali ste čak slučajeva da u isto vrijeme jedna vlada provodi dvije politike, a to je slučaj iz vremena gospodina Ivana Vrdoljaka kada iz Ministarstva gospodarstva šalje direktora da sanira Imunološki. Gospodin Meštrović, prema svjedočenjima, ulaže silan trud da spasi Imunološki, ali kad je trebalo na skupštini potvrditi sve te odluke i sav taj rad, onda ta ista vlada šalje svoje ljude na skupštinu da to sve sruše”, kazao je Ivan Vilibor Sinčić.