Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Martine Dalić

Martina Dalić/ Foto:Nacionalno/H.J.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučivalo je danas, među ostalim, o slučaju Martine Dalić, te o slučaju Jasne Omejec.

Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak protiv potpredsjednice Vlade Martine Dalić jer u imovinskoj kartici nije prijavila bonus od 168 tisuća kuna koji je njezin suprug dobio u Ini 2016. U tom će se postupku tek utvrditi je li Dalić u sukobu interesa.

Martina Dalić na to je kazala:

‘Povjerenstvu sam uputila pismo da mi da instrukcije vezano uz pitanje prijave bonusa jer je moj suprug dužan poštovati pitanja poslovne tajne trgovačkog društva u kojem je zaposlen. Nisam primila njihov odgovor pa ne znam što i kako trebam učiniti’.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je danas odluku kako je bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec bila u sukobu interesa. Iako je Povjerenstvo predložilo da se Omejec izrekne sankcija obustave isplate dijela neto plaće u iznosu od 5.000 kuna, nakon rasprave zaključilo je da sankcija neće biti zbog proteka više od 12 mjeseci, ali će se predmet proslijediti DORH na daljnje postupanje.

Bivša predsjednica Ustavnog suda prijavljena je Povjerenstvu jer je, kako je navedeno u anonimnoj prijavi, koristila svoj položaj i oštetila državni proračun. Jasna Omejec je primala naknadu plaće šest mjeseci nakon prestanka dužnosti, iskoristivši “6 + 6” ( šest mjeseci pune plaće, a nakon toga šest mjeseca pola plaće), a čekalo ju je radno mjesto na Pravnom fakultetu.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković, među ostalim je rekla kako u slučaju kada se dužnosnik opredijeli na povratak kod prethodnog poslodavca, ima pravo na isplatu plaće nakon prestanka obnašanja dužnost, ali samo u iznosu dvije plaće. Utvrđeno je da je Omejec ostvarivala naknadu plaće u razdoblju od 6 mjeseci nakon prestanka obnašanja dužnosti. Kao sankciju Povjerenstvo je predložilo obustavu isplate dijela neto plaće u iznosu od 5.000 kuna.