Povjerenstvo ne pokreće postupak protiv premijera!

Izvor: N1

U petak je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučivalo o slučajevima premijera Andreja Plenkovića, bivšeg ministra rada Tomislava Ćorića te ministra imovine Gorana Marića

Povjerenstvo je jednoglasno prihvatilo prijedloge da se ne pokrenu postupci protiv Andreja Plenkovića, Tomislava Ćorića i Gorana Marića.

Druga točka bila je ona o premijeru Andreju Plenkoviću i bivšem ministru rada, Tomislavu Ćorić.

“Protiv navedenih dužnosnika temeljem novinarskih upita Povjerenstvo je formiralo spis. Novinarski upit je radi premijerovog puta 7. svibnja u Split, kamo je išao Vladinim zrakoplovom. Povjerenstvo je iz Ureda predjsednika Vlade tražio odgovor. Stigao je dopis da je predsjednik taj dan išao na manifestaciju obilježavanja dana Svetog Duje i dana Grada Splita. Priložen je i poziv gdje je vidljivo da su povjerenica Vlade te Mladen Barišić pozvali premijera.

Predsjednik Vlade ima pravo korištenja službenog zrakoplova. Zrakoplov nije korišten taj dan u privatne svrhe. Ne vidim da se ovdje radilo o sukobu interesa.

Zbog brojnih obaveza i zgusnutog rasporeda, predsjednik Vlade Plenković u Split je došao zrakoplovom što nije neuobičajeno

Drugo pitanje odnosi se na ministra Ćorića, tada ministra rada, gdje se ukazuje da je 10. svibnja u prostorijama HDZ-a održao konferenciju iznoseći podatke o radu Ministarstva i Vlade.

U smislu kada neki minisatr iznosi podatke o radu ministarstva u stranačkim prostorijama, u takvoj situaciji je li došlo do kršenja nekih normi odgovor bi trebalo dati izborno povjerenstvo i saborsko etičko povjerenstvo. U odnosu na oba dužnosnika predlažem da se postupak ne pokrene jer nema elemenata kojima bi se utvrdilo da je došlo do krešenja zakona o sukobu interesa”, rečeno je na sjednici Povjerenstva”, rekao je član Povjerenstva Davorin Ivanjek.

Govoreći o slučaju ministra Gorana Marića, kod kojeg je bilo sporno to što je Ministarstvo kulture kupilo njegovo knjigu od izdavačke kuće koja je u vlasništvu ministrova sina, Dalija Orešković rekla je da iz prikupljene dokumentacije ne porizlazi da je Marić koristio obnašanje svoje dužnosti kako bi utjecao na odabir bilo kojeg člana vijeća. “Odredbama zakona o sprječavanju sukobu interesa propisana su pravila u kojima trgovačka društva u vlasništvu članova obitelji stupaju u posao s tijelima u kojima dužnosnik obnaša dužnost”, rekla je. Dodala je kako se u ovom slučaju radi u stupanje u odnos s Ministarstvom kulture.

Predlaže se da se postupak protiv dužnosnika neće pokrenuti.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković na početku je kazala kako predlaže da se najprije raspravi o prve tri dočke te da se Povjerenstvo zatim povuče na glasanje i kasnije o odluci obavijesti javnost.