Povjerenstvo: Milinović uz dužnost župana ne može raditi uz naknadu u gospićkoj bolnici

Darko Milinović

Ličko senjski župan Darko Milinović prema mišljenju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa više neće moći raditi u Općoj bolnici Gospić i za to primati naknadu.

Milinović je kao saborski zastupnik mogao uz naknadu raditi u bolnici jer mu je to omogućavao posebni zakon o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, no s obzirom da je u međuvremenu postao ličko-senjski župan tražio je mišljene može li uz novu dužnost raditi liječnički posao.

Povjerenstvo je utvrdilo da Milinović u primarnoj ginekološkoj ambulanti obavlja poslove jedan dan u tjednu, u bolničkoj ambulanti za ultrazvuk još jedan dan, te da uz to obavlja i dežurstva prema potrebi službe i za što prima naknadu prema evidenciji o radnom vremenu. Prema ugovoru između Milinovića i bolnice također je utvrđeno da izvršitelj za obavljanje drugih poslova, operativnih zahvata za koje ginekološka služba bude imala potrebu neće primati nikakvu naknadu.

S obzirom da se takav rad može smatrati redovitim i stalnim poslom, Povjerenstvo je donijelo odluku po kojoj se Milinoviću ne daje mogućnost da uz profesionalno obnašanje dužnosti župana može obavljati poslove u ambulanti, osim za dio operativnih zahvata koji obavlja bez naknade.

Povjerenstvo je ukazalo na to da je Milinović mogao raditi u bolnici uz dužnost saborskog zastupnika koji prema posebnom zakonu mogu obavljati i druge poslove. Povjerenstvo je također ukazalo i na odredbe zakona o lokalnim izborima po kojem dužnosnici ne mogu biti djelatnici ustanove kojoj je osnivač tijelo u kojem obnašaju dužnost, navodeći da je Ličko-senjska županija osnivač bolnice.

U odnosu na saborskog zastupnika Joška Klisovića, Povjerenstvo je odlučilo da on, uz saborsku dužnost može biti dekan u Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld u Zagrebu bez naknade i zasnivanja radnog odnosa te da može sklopiti ugovor o autorskom djelu i primati autorski honorar, ali prihode krajem godine mora prijaviti u imovinskoj kartici.