Povjerenstvo: Ćorić nije povrijedio zakon zbog imenovanja premijerova ujaka

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Povjerenstvo za odlučivanje sukoba interesa utvrdilo je da ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić nije povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa prilikom imenovanja na funkciju člana Upravnog vijeća Parka prirode Biokovo Marka Raosa, ujaka premijera Andreja Plenkovića koji je Čoriću izravno nadređen.

Ćorić je u očitivanju naveo da mu prilikom tog imenovanja, a sve do medijskih tekstova nije bilo poznato da je Raos ujak premijera Andreja Plenklovića.

Naveo je također da je dugogodišnju praksu imenovanja dijela članova upravnih vijeća iz redova osoba koje predstavljaju lokalnu zajednicu naslijedio od svojih prethodnika, a preporuku za imenovanje je dobio od državnog tajnika Marija Šiljega, predsjednika upravnog vijeća javne ustanove parka prirode Biokovo koji imenovanog poznaje dugi niz godina.

Tajnik mi je naglasio da Raos ima bogato radno iskustvo te da zbog svog doprinosa uživa veliki ugled u lokalnoj zajednici, napisao je u očitovanju Ćorić.

Povjerenstvo je tražilo očitovanje i od Šiljega koji je potvrdio da je osobno predložio većinu članova, uključujući i Raosa. Šiljeg je također naveo da prilikom davanja preporuke nije znao da je riječ o ujaku premijera, a poznavao ga je prije nego što je Plenković postao premijer.

Članovi povjerenstva zaključili su da dužnosnik tim imenovanjem nije počinio propust zaštite vlastite vjerodostojnosti i povjerenja građana u savjesno odgovorno i nepristrano obnašanje dužnosti.

Povjerenstvo je ipak preporučilo da se u takvim slučajevima, iako za to nema zakonskih obaveza ide s javnim natječajem, odnosno minimalno da se u obrazloženju navedu kriteriji kojim su se vodili kad se imenuju osobe na takve pozicije.

Postupak protiv Ćorića pokrenut je lani, 23. studenog, jer je na temelju propisane diskrecijske ovlasti u kojoj nisu bili navedeni kriteriji ni razlozi imenovanja na funkciju člana upravnog vijeća javne ustanove park prirode Biokovo imenovao Marka Raosa.