Povjerenik Avramopoulos: Uskoro ćemo slaviti ulazak RH u Schengen

Izvor: MUP RH

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović održao je danas, 4. listopada, u Ministarstvu unutarnjih poslova sastanak s povjerenikom Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom.

Na sastanku je između ostalog, bio stavljen naglasak na hrvatski ulazak u Schengenski prostor. Nakon sastanka, na kojem su prisustvovali voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, državna tajnica Terezija Gras i drugi, povjerenik Avramopoulos i ministar Božinović dali su izjave za medije.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je kazao kako je povjereniku potvrdio da će Hrvatska sa svoje strane učiniti sve kako bi ispunila preostale uvjete, osigurala punu primjenu schengenske pravne stečevine i ostvarila tehničku spremnost do kraja iduće godine i tako opravdala donošenje odgovarajuće političke odluke.

– Složili smo se kako bi bilo dobro da se takva odluka donese prije kraja mandata aktualne Komisije. Tome u prilog govori i poruka podrške predsjednika Komisije Junckera u govoru o stanju Unije od 13. rujna ove godine kao i podrška koju nam kontinuirano daje povjerenik Avramopoulos i njegov tim. Vjerujem da ćemo i nadalje nastaviti našu uspješnu suradnju i raditi na ostvarenju tog strateškog cilja Vlade Republike Hrvatske – rekao je ministar Božinović te dodao kako je povjerenika izvijestio i o naporima koji su uloženi kako bi se nastavilo s provedbom ciljanih provjera na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom, a taj dogovor je omogućio da se promet za vrijeme turističke sezone odvija bez većih zadržavanja na graničnim prijelazima.

Ministar Davor Božinović je kazao kako je Hrvatska s današnjim danom Komisiji notificirala granične prijelaze sa Slovenijom na kojima će se do 15. siječnja nastaviti provoditi ciljane provjere kako bi se izbjegle prometne gužve za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana te najavio kako će se danas ili sutra isto učiniti za granične prijelaze s Mađarskom.

Rekao je kako se na sastanku razgovaralo i o migracijama te o aktivnostima koje Hrvatska poduzima kako bismo ispunili naše obveze po osnovi premještaja i preseljenja, koje je Hrvatska zajedno s ostalim državama članicama preuzela u srpnju 2015. godine. Ministar Božinović je napomenuo da je hrvatsko stajalište da suočavanje s migracijskim izazovom mora biti utemeljeno na načelu solidarnosti i odgovornosti.

– Što se tiče migrantske rute nakon dogovora između EU-a i Turske, taj priljev je u stalnom opadanju tako da danas možemo slobodno reći da nema nikakvog povećanja kad govorimo o migrantima na toj ruti, a u Srbiji možemo govoriti čak o velikom smanjenju od početka ove godine. Na tzv. zapadno-balkanskoj ruti ne očekujemo povećanje. Što se tiče drugih pravaca, tu ima određenih izazova, u crnomorskoj i središnje-mediteranskoj regiji – kazao je ministar unutarnjih poslova i zaključio kako svi napori koje ulaže Europska komisija i povjerenik Avramopoulos daju ozbiljne rezultate te da Europa polako izlazi iz migrantske krize.

Povjerenik Europske komisije Dimitris Avramopoulos je rekao da Hrvatska nije samo još jedna europska država već je ona ključna država članica i jako važan partner u zajedničkim izazovima migracija, kontrole granice i sigurnosti.

– Na sastanku smo imali priliku razgovarati o mnogim zajedničkim prioritetima. Na području migracije napravili smo veliki napredak tijekom prošlih godina na razini Europske unije. To je rezultiralo značajnim padom ilegalnim dolazaka kao i dolazaka na tzv. zapadno-balkanskoj ruti – kazao je povjerenik.

– Ne smijemo zaboraviti na dvije države članice, Italiju i Grčku, koje su još uvijek pod pritiskom i zbog toga se mora nastaviti s premještanjem i solidarnošću kako bi ljudima koji trebaju našu zaštitu ponudili siguran i legalan dolazak u Europu – rekao je povjerenik Avramopoulos i dodao kako kontrole na unutarnjim granicama schengenske zone moraju biti iznimka.

Kazao je kako Hrvatska nastavlja s naporima na putu prema Schengenu te je zahvalio Vladi na dobroj suradnji na nedavnoj schengenskoj evaluaciji.

– Naš je zajednički interes da Hrvatska bude dio Schengena – kazao je i dodao kako je cilj da se taj proces što prije okonča.

Izrazio je zadovoljstvo dobrom suradnjom Hrvatske i Slovenije oko ciljanih provjera na granici. Dodao je kako je Hrvatski pristup Scgengenskom informacijskom sustavu (SIS-u) od 27. lipnja dobro implementiran te da je to bilo krucijalno jer se podaci razmjenjuju kao nikad prije, što je pak nužno ako se želi povećati sigurnost građana.

Povjerenik Dimitris Avramopoulos je zaključio da je u području sigurnosti u Europskoj uniji napravljen pomak posljednjih godina, ali da na tome treba i dalje raditi u budućnosti te je najavio još prisniju borbu protiv terorizma zemlja članica.

– Hrvatska u području migracija, sigurnosti granica i sigurnosnim pitanjima ima ključnu ulogu u Europskoj uniji i zapadnom Balkanu – kazao je povjerenik Europske komisije i dodao kako nije daleko dan kada će se slaviti ulazak Hrvatske u Schengensku zonu.

Nakon sastanka u Ministarstvu unutarnjih poslova povjerenik Avramopoulos u Banskim dvorima sastao se s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem.