Povijesni dan: Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za članstvo u EU

Nakon što su ministri za europske poslove prethodno preporučili čelnicima država članica da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status, Europsko vijeće potvrdilo je tu odluku na današnjoj sjednici.

Šefovi država ili vlada država članica EU-a potvrdili su u četvrtak bez rasprave preporuku koju su prije dva dana usuglasili ministri za europske poslove da se Bosni i Hercegovini odobri status zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji.

Uoči sastanka ministara za europske poslove u utorak u Bruxellesu, hrvatski i grčki premijeri Andrej Plenković i Kirijakos Micootakis uputili su pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen u kojem su istaknuli snažnu potporu za europsku integraciju Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Europska komisija u listopadu je preporučila da se BiH proglasi kandidatkinjom za članstvo u Uniji unatoč činjenici da ta zemlja do danas nije ispunila gotovo niti jedan preduvjet za to koji je definiran još 2019. godine kada je utvrđeno 14 reformskih prioriteta.