Povezite se

Vijesti

Potvrđena prva žrtva koronavirusa u Hrvatskoj

Objavljeno

-

U Hrvatskoj je potvrđena prva žrtva zaraze koronavirusom i 442 slučaja zaraze, izvijestio je u srijedu popodne Nacionalni stožer civilne zaštite.

Patološki nalaz ugostitelja iz Istre potvrdio je da je on prošloga tjedna umro od infekcije koronavirusom. 

Nada da će krivulja broja oboljelih biti više položena nego uspravna

U Hrvatskoj su 442 potvrđena slučaja zaraze, što je 24 više nego jutros, izvijestio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak te istaknuo da su 22 oboljele osobe izliječene.

Riječ je o porastu od 60 slučajeva u protekla 24 sata, no ne povećava se broj zaraženih od subote kada je bilo 78 novih slučajeva.

“Nakon toga se držimo ispod te brojke, što nam daje nade da će krivulja broja oboljelih biti više položena nego uspravna”, istaknuo je.

Upitan za stanje u osječkoj bolnici i zagrebačkom KBC-u Sestre milosrdnice, Capak je rekao da je u Osijeku županijski zavod za javno zdravstvo odredio posebnog epidemiologa koji će se trajno baviti situacijom u osječkoj bolnici.

No, smatra da nije riječ o tako velikom broju oboljelih liječnika da bi se u Osijeku ugrozio rad bolnice.

Osim toga, ističe, od 21. siječnja svaka je bolnica spremna na dodatne kapacitete za izolaciju oboljelih, a postoje i varijante da druge bolnice preuzmu pacijente iz bolnice u kojoj je došlo da takvog problema.

Capak je iznio i situaciju po županijama iz koje je vidljivo da je najviše oboljelih i dalje u Zagrebu gdje su evidentirana 202 pozitivna slučaja, slijede Istarska županija  sa 37, Primorsko-goranska koja ima 34 slučaja. Najmanje oboljelih je u Vukovarsko-srijemskoj, Koprivničko-križevačkoj i Ličko-senjskoj županiji koje imaju po jednog evidentiranog bolesnika. 

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić izvijestila je da se nije povećavao broj bolesnika na respiratoru, no stanje jednog od tih bolesnika je u pogoršanju.

Od jutros je osam novih pozitivnih bolesnika hospitalizirano u toj bolnici, a nekoliko osoba sa simptomima na promatranju koje čekaju rezultate testiranja.

Upitana za kombinaciju lijekova u kojoj je Sumamed, upozorila je da najprije treba ispitati može li Sumamed kod oboljelih inicijalno naškoditi.

“Nema potrebe da se ide iracionalno s tim lijekom jer nema dokaza. On ne može direktno djelovati na virus, ali ima i svojstvo da djeluje na imunološki sustav tako da smiruje upalu. Prva istraživanja pokazuju da virus prvih nekoliko dana utišava imunološki sustav i onemogućava ga da se bori.  Stoga treba biti oprezan da u toj inicijalnoj fazi da Sumamed ne naškodi, a kasnije bi ga se eventualno moglo koristiti kad se upala razvije”, pojasnila je Markotić. 

Ne može se dnevno testirati cijelu naciju 

Odgovorila je i na apel Hrvatske liječničke komore da se provodi više testiranja na koronavirus, te pozvala Komoru da predloži nove kriterije za testiranje.

“Ne može se dnevno testirati cijelu naciju, testira se sve više zdravstvenih djelatnika kao i sve osobe kod kojih postoji osnovana sumnja”, istaknula je. 

Naglasila je i da je Hrvatska kod uspostavljanja rane dijagnostike Hrvatska među prvima u Europi te da se u Švicarskoj na rezultat dijagnostike mora čekati tjedan dana, a u Hrvatskoj do 24 sata.

Vezano uz policijske službenike koji su udaljeni s dužnosti zbog nedoličnog ponašanja, voditelj stožera, potpredsjednik Vlade Davor Božinović istaknuo je da policija radi u skladu sa zakonom.

 “Policijski službenik mora svojim primjerom pokazati kako se poštuje zakon. Policija je institucija koja je najrigoroznija prema bilo kakvoj pojavi protupravnog ponašanja u svojim redovima, o čemu svjedoči broj  disciplinskih postupaka koje je MUP pokrenuo i prije ove situacije”, poručio je Božinović.

Vijesti

Bedeković: “Žene sad ne mogu prijaviti nasilje, pozivam susjede i prijatelje da to učine”

Published

on

U Hrvatskoj je novih 64 oboljelih, ukupno je to 1.407 bolesnika. Preminuo je bolesnik starije životne dobi u KB Dubrava u Zagrebu. Preminulih je u Hrvatskoj sada 20.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković rekla je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu da su svjesni činjenice da su ovo teška vremena iako prema podacima MUP-a i centara za socijelnu skrb nema pojačanih prijava obiteljskog nasilja i nasilja općenito.

“No, svjesni smo i da u uvjetima izolacije o rizičnim obiteljima, posebno onima koje su pod pratnjom cenatara za socijalnu skrb, moramo posebno voditi računa. Zato je ministarstvo izdalo posebne preporuke i korisnicma i centrima koji su sad dužni pružati usluge savjetojavanja i obiteljske medijacije”, rekla je i nastavila:

“Nasilje nema opravdanja ni u jednoj situaciji. Ohrabrujem i pozivam sve da nasilje prijave. Važnu ulogu imaju susjedi, prijatelji, poznanici koji svaku sumnju na nasilje u obitelj nad djecom, pozivam da prijave ministarstvu ili policiji. Oni i u ovim uvjetima izlaze na teren žurno i bez odgode. Svjesni smo da su obitelj na okupu i da žene koje trpe nasilje u ovim okolnostima nisu u mogućnosti prijaviti nasilje, i zato apeliram na susjede, prijatelje i druge da prijave nasilje, a vrlo detaljne upute možete naći na stranicama ministarstva.”


Ucitavanje vijesti

Vijesti

Božinović: Nadolazeći Uskršnji blagdani nisu vrijeme za putovanje i opuštanje

Published

on

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović poručio je u srijedu da nadolazeći uskršnji blagdani nisu vrijeme za putovanje i opuštanje.

”Svi koji planiraju kratko doći u Hrvatsku tijekom uskršnjih blagdana, molio bih da to ne učine – zbog sebe i onih koje bi htjeli vidjeti, ali i zbog toga što nije izvjesno hoće li se i pod kojim režimom moći vratiti u zemlje iz kojih bi došli. Ovo nije vrijeme za putovanje i opuštanje”, kazao je.

Božinović je dodao da su mjere vezane za tržnice donijete kako bi se “omogućila nabava svježih hrvatskih proizvoda, a hrvatskoj poljoprivredi da te proizvode proda”, ali da te mjere ne treba kompromitirati.

”Ulazimo u nekoliko kritičnih tjedana. Ostanimo doma”, poručio je.       

Ucitavanje vijesti

Politika

Vlada: 43 milijuna kuna za pomoć na suzbijanju epidemije koronavirusa u BiH

Published

on

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas

Za poticaj zdravstva na suzbijanju epidemije virusa Covid-19 u BiH hrvatska je Vlada u državnom proračunu osigurala financijsku pomoć u ukupnom iznosu od 43 milijuna kuna.

Vlada je u četvrtak na sjednici donijela odluku kojom je novac osiguran na razdjelu Ministarstva zdravstva (40 milijuna kuna) te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (3 milijuna kuna).

Novac će biti doznačen za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Ministar zdravstva Vili Beroš objasnio je kako je taj novac osiguran u proračunu temeljem ustavne odrednice prema kojoj Hrvatska štiti i promiče prava i interese svojih državljana koji žive i borave u inozemstvu, odnosno jamči osobitu skrb i zaštitu dijelovima hrvatskoga naroda izvan RH.

Nakon sjednice Vlade, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas izjavio je novinarima kako je riječ o dobroj odluci, jer njome pomažemo i Hrvatima u Hrvatskoj u obrani od epidemije.

“Hrvati žive duž granice od tisuću kilometara koju imamo s BiH i pomažući njima pomažemo ustvari sebi. Mi smo, kako uvijek govorimo, jedan nedjeljiv narod i u ovom trenutku zajedno s ustanovama koje su nam iskazale svoje potrebe, sukladno situaciji na terenu, a prije svega sukladno mogućnosti koje one imaju, mi smo odlučili pomoći”, rekao je.

Mislim da je to upravo ona solidarnost koja mora biti na djelu, tim više što govorimo o hrvatskom narodu bez obzira gdje on živi, dodao je Milas.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije