Povezite se

Vijesti

Potvrđena prva žrtva koronavirusa u Hrvatskoj

Objavljeno

-

U Hrvatskoj je potvrđena prva žrtva zaraze koronavirusom i 442 slučaja zaraze, izvijestio je u srijedu popodne Nacionalni stožer civilne zaštite.

Patološki nalaz ugostitelja iz Istre potvrdio je da je on prošloga tjedna umro od infekcije koronavirusom. 

Nada da će krivulja broja oboljelih biti više položena nego uspravna

U Hrvatskoj su 442 potvrđena slučaja zaraze, što je 24 više nego jutros, izvijestio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak te istaknuo da su 22 oboljele osobe izliječene.

Riječ je o porastu od 60 slučajeva u protekla 24 sata, no ne povećava se broj zaraženih od subote kada je bilo 78 novih slučajeva.

“Nakon toga se držimo ispod te brojke, što nam daje nade da će krivulja broja oboljelih biti više položena nego uspravna”, istaknuo je.

Upitan za stanje u osječkoj bolnici i zagrebačkom KBC-u Sestre milosrdnice, Capak je rekao da je u Osijeku županijski zavod za javno zdravstvo odredio posebnog epidemiologa koji će se trajno baviti situacijom u osječkoj bolnici.

No, smatra da nije riječ o tako velikom broju oboljelih liječnika da bi se u Osijeku ugrozio rad bolnice.

Osim toga, ističe, od 21. siječnja svaka je bolnica spremna na dodatne kapacitete za izolaciju oboljelih, a postoje i varijante da druge bolnice preuzmu pacijente iz bolnice u kojoj je došlo da takvog problema.

Capak je iznio i situaciju po županijama iz koje je vidljivo da je najviše oboljelih i dalje u Zagrebu gdje su evidentirana 202 pozitivna slučaja, slijede Istarska županija  sa 37, Primorsko-goranska koja ima 34 slučaja. Najmanje oboljelih je u Vukovarsko-srijemskoj, Koprivničko-križevačkoj i Ličko-senjskoj županiji koje imaju po jednog evidentiranog bolesnika. 

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić izvijestila je da se nije povećavao broj bolesnika na respiratoru, no stanje jednog od tih bolesnika je u pogoršanju.

Od jutros je osam novih pozitivnih bolesnika hospitalizirano u toj bolnici, a nekoliko osoba sa simptomima na promatranju koje čekaju rezultate testiranja.

Upitana za kombinaciju lijekova u kojoj je Sumamed, upozorila je da najprije treba ispitati može li Sumamed kod oboljelih inicijalno naškoditi.

“Nema potrebe da se ide iracionalno s tim lijekom jer nema dokaza. On ne može direktno djelovati na virus, ali ima i svojstvo da djeluje na imunološki sustav tako da smiruje upalu. Prva istraživanja pokazuju da virus prvih nekoliko dana utišava imunološki sustav i onemogućava ga da se bori.  Stoga treba biti oprezan da u toj inicijalnoj fazi da Sumamed ne naškodi, a kasnije bi ga se eventualno moglo koristiti kad se upala razvije”, pojasnila je Markotić. 

Ne može se dnevno testirati cijelu naciju 

Odgovorila je i na apel Hrvatske liječničke komore da se provodi više testiranja na koronavirus, te pozvala Komoru da predloži nove kriterije za testiranje.

“Ne može se dnevno testirati cijelu naciju, testira se sve više zdravstvenih djelatnika kao i sve osobe kod kojih postoji osnovana sumnja”, istaknula je. 

Naglasila je i da je Hrvatska kod uspostavljanja rane dijagnostike Hrvatska među prvima u Europi te da se u Švicarskoj na rezultat dijagnostike mora čekati tjedan dana, a u Hrvatskoj do 24 sata.

Vezano uz policijske službenike koji su udaljeni s dužnosti zbog nedoličnog ponašanja, voditelj stožera, potpredsjednik Vlade Davor Božinović istaknuo je da policija radi u skladu sa zakonom.

 “Policijski službenik mora svojim primjerom pokazati kako se poštuje zakon. Policija je institucija koja je najrigoroznija prema bilo kakvoj pojavi protupravnog ponašanja u svojim redovima, o čemu svjedoči broj  disciplinskih postupaka koje je MUP pokrenuo i prije ove situacije”, poručio je Božinović.

Vijesti

Plenković čestitao nabiskupu Kutleši i biskupu Paliću

Published

on

Premijer Andrej Plenković čestitao je u ponedjeljak nadbiskupu Draženu Kutleši i biskupu Petru Paliću na imenovanjima na nove crkvene dužnosti, te im je poželio da službu obavljaju na zadovoljstvo svih vjernika.

“S velikim sam zadovoljstvom primio vijest o Vašem imenovanju za nadbiskupa koadjutora splitsko-makarske nadbiskupije kojoj sam osobno posebno privržen. Dopustite mi da Vam čestitam na novome poslanju koje je za Vas odredio Sveti otac papa Franjo i zaželim da svoju službu obavljate na zadovoljstvo svih vjernika koji su, uz nadbiskupa Marina Barišića, i u Vama dobili čestitog zaštitnika i zagovornika”, stoji u Plenkovićevoj čestitki nadbiskupu Kutleši.

Biskupu mostarsko-duvanjskom te Apostolskom administratoru trebinjsko-mrkanske biskupije Petru Paliću pak poručio je kako je siguran da će “svojom brigom i velikim iskustvom i u Mostaru, na zadovoljstvo svih, svjedočiti svoju vjeru i pastirsko poslanje”.

“Želim Vam obilje snage i uspjeha u obavljanju službe koja je izrazito važna za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini te njegovanje kršćanskog identiteta”, istaknuo je premijer Plenković.

Dosadašnji Porečki i Pulski biskup Dražen Kutleša u subotu je imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije, te će biti nasljednik nadbiskupa Marina Barišića, a dosadašnji hvarski biskup Petar Palić naslijedit će biskupa mostarsko-duvanjskog i Apostolskom administratoru trebinjsko-mrkanskog Ratka Perića.

Ucitavanje vijesti

Politika

Medved: Nova vlada imat će od 15 do 18 ministarstava

Published

on

Ministar branitelja Tomo Medved najavio je u ponedjeljak kako bi do kraja tjedna mogli imati cjelokupnu strukuturu buduće vlade koja će brojiti od 15 do 18 ministarstava, a pojasnio je i zašto se odustalo od objedinjavanja resora obrane i branitelja.

“Predsjednik vlade svakodnevno razgovara s velikim brojem kolegica i kolega za sve resore, za dužnosnike u budućoj vladi. Očekujemo da ćemo do kraja ovog tjedna imati cjelokupnu strukturu buduće vlade. Ona je na tragu najavljenih  smanjenja broja ministarstava ali ni u kojem pogledu neće biti umanjenja u funkcionalnom segmentu”, rekao je Medved u Dnevniku HTV-a dodavši kako bi nova vlada mogla imati 15 do 18 ministarstava. 

Medved, koji bi prema najavama trebao ostati ministar branitelja te postati i jedan od potpredsjednika vlade, objasnio je zašto se odustalo od spajanja Ministarstva branitelja i obrane.

“HDZ i predsjednik Andrej Plenković odašilju snažnu poruku braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koliko je važna ta populacija te njihov doprinos u stvaranju i obrani domovine i kroz organizacijski oblik i ostavljanje resora Ministarstva hrvatskih branitelja”, poručio je Medved.

Ministarstvo obrane, pojašnjava, ima nove i drugačije izazove ponajviše usmjerene prema obuci, osposobljavanju i nabavci moderne suvremene tehnologije, međunarodne misije i operacije.

“Upravo iz tog razloga, odluka je predsjednika vlade Andreja Plenkovića da zadržimo Ministarstvo hrvatskih branitelja”, rekao je Medved.

Dodao je su izazovi poput pronalaska nestalih osoba, rješavanja pitanja civilnih žrtava te skrbi o zdravlju branitelja takve naravi da je nužno zadržati resor.

Ucitavanje vijesti

Kolumne

Ostaje Ministarstvo hrvatskih branitelja

Published

on

Piše: Pero Kovačević

Veseli me činjenica da je Andrej Plenković shvatio da bi ukidanje Ministarstva hrvatskih branitelja i njegovo pripajanja Ministarstvu obrane bila loša odluka. Odluka sa nesagledivo štetnim posljedicama. Oslabio bi Ministarstvo obrane, a jednako tako dao lošu poruku o skrbi za branitelje i članove njihovih obitelji.

Drago mi je što smo uspijeli i sačuvali Ministarstvo hrvatskih branitelja i prvi ukazali na štetne posljedice odluke o ukidanju Ministarstva hrvatskih branitelja. Argumentirano i stručno sam nastojao ukazati premijeru zašto mu je ta odluka loša i štetna.

Vesli me činjenica da Andrej Plenković počinje prihvaćati stručne, argumentirane i dobronamjerne polemike, nadam se da će mu stručne podloge i donošenje odluka na njima obilježiti novi mandat. Svim koji su me kritizirali da samo pišem o tom problemu, a ništa ne činim, poručujem da mi je drago što su se prevarili, posebice onima što ne žele prihvatiti činjenice i argumente.

Javna riječ, utemeljena na argumentima ima svoju snagu. Hvala svima koji ste me podržali, zajedno smo jači.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije