Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Srbiji

EPA

Muškarac iz Subotice prvi je pacijent u Srbiji kod kojeg je dokazano prisustvo koronavirusa i trenutno je u izolaciji u subotičkoj bolnici, potvrdio je u petak srbijanski ministar zdravstva dr Zlatibor Lončar. 
 

Lončar je na izvanrednoj konferenciji za novinare poručio da nema mjesta panici, ali da je neophodan oprez.

Po riječima srbijanskog ministra zdravstva, radi se o 43-ogodišnjaku koji je u više navrata boravio u Budimpešti, sam se prijavio kad je osjetio simptome i poduzeo mjere samoizolacije, ali nema ozbiljnije tegobe.

“On je u izolaciji u bolnici u Subotici”, rekao je ministar Lončar i poručio da nema mjesta o panici, ali da je neophodan oprez i preventiva jer je riječ o globalnom problemu.

Uzorci za analizu uzeti su od svih osoba koje su bile u  kontaktu sa zaraženim pacijentom, dodao je Lončar.

On je rekao da Srbija “ima razrađen plan” reakcije i da je sustav spreman za zbrinjavanje pacijenata sukladno preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i “po svim standardima struke”. 

Srbijansko ministarstvo dva puta dnevno,  u osam i 18 sati, objavljuje nove epidemiološke podatke, a prema jutrošnjem izvješću do osam sati testirano je ukupno 60 osoba koje bi se mogle dovesti u vezu s prijenosom virusa, ali su svi rezultati bili negativni na COVID-19. 

(Hina)