Potvrđen četvrti slučaj ospica u Dubrovniku; zaposlenik bolnice bio u kontaktu s muškarcem iz Stona

Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić izvijestio je u srijedu kako je zabilježen četvrti slučaj ospica, a riječ je o 30-godišnjem muškarcu s područja Dubrovnika, ponovno zaposleniku bolnice koji je jutros hospitaliziran s kliničkom slikom ospica i bio je u kontaktu s 33-godišnjakom iz Stona koji je 25. svibnja hospitaliziran kao prvi slučaj ospica.

Voditelj Odjela za infektologiju dr. Stjepan Đuričić izjavio je kako je 30-godišnjak u bolnicu primljen s razvijenom kliničkom slikom ospica, ali i ustvrdio kako se ne može govoriti o epidemiji.

“Kad bi se broj zaraženih višestruko povećao, Nacionalni referentni laboratorij za morbile i rubeolu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo proglasio bi epidemiju. To sad nije tako”, objasnio je Đuričić.

Muškarac iz Stona zaražen ospicama hospitaliziran je 25. svibnja u dubrovačkoj Općoj bolnici te je nakon liječenja pušten kući. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić rekao je prošlog tjedna kako su djelatnici tog zavoda izašli na teren i obradili sve osobe za koje su doznali da su bile u kontaktu sa zaraženima.

Naveo je tada kako je muškarac u vrijeme zaraze bio kod kuće, ali ne može se znati je li koga zarazio dok se kretao. Pozvao je obiteljske i školske liječnike te pedijatre da obrate pozornost na simptome i nastave pojačano cijepiti.

U ponedjeljak, 4. lipnja potvrđen je drugi slučaj zaraze ospicama kod zaposlenika bolnice, a treći slučaj kod jedne djelatnice bolnice u utorak, 5. lipnja.

Danas je pak potvrđen i četvrti slučaj, i to kod trećeg zaposlenika bolnice. (H)